Spojení automobilových gigantů pod lupou. Fiat a PSA přepisují automobilovou mapu

Jan Matoušek Jan Matoušek
7. 11. 2019 6:02
V minulém týdnu došlo ke spojení dvou automobilových gigantů. Francouzské PSA se provázalo s italsko-americkým koncernem Fiat Chrysler a jejich cílem je vytvořit čtvrtou největší automobilku planety. Jaké značky nová automobilka obsáhne i co by to pro oba výrobce mohlo do budoucna znamenat, rozebíráme v následující galerii.
Foto: Výrobci

Automobilky v koncernu FCA

  • Fiat - Italský výrobce letos slaví 120 let od svého založení, vznikl tedy v roce 1899, přičemž ve stejnou dobu vyrobil i své vůbec první auto.
  • Fiat Professional - Divize lehkých užitkových vozů, která se od Fiatu oddělila v roce 2007.
  • Chrysler - Americký výrobce vznikl v roce 1925. Koncem 90. let se stal součástí koncernu DaimlerChrysler, ani ne po deseti letech se však koncern rozpadl. O dva roky později začal Chrysler spolupracovat s Fiatem, od roku 2014 tvoří jeden koncern.
  • Abarth - V roce 1949 vznikl italský výrobce sportovních a závodních aut se štírem ve znaku. O 22 let později jej koupil Fiat, aby ho o deset let později zavřel. Označení se pak objevovalo na některých sportovních Fiatech, jako značka se ale Abarth vrátil až v roce 2007.
  • Alfa Romeo - Další z italských automobilek vznikla v roce 1910, kdy také vzniklo její první auto. Fiat ji koupil v roce 1986 a i přes řadu spekulací ji zatím nechce prodat.
  • Dodge - Už v roce 1900 vznikla společnost Dodge Brothers Company, která vyráběla automobilové díly. První vůz pod značkou Dodge vznikl v roce 1914. O čtrnáct let později automobilku koupil Chrysler.
  • Jeep - Pravděpodobně nejdůležitější součást koncernu FCA. Americký výrobce vozů SUV, které jsou v současnosti mezi vůbec nejziskovějšími, má kořeny v roce 1943 u vojenského Willysu. O dva roky později se objevil první model s logem Jeep. Značka vystřídala několik majitelů, mezi nimi i AMC. To v roce 1979 koupil Renault a v roce 1987 spolu s Jeepem prodal Chrysleru.
  • Lancia - Před 113 lety vznikla automobilka Lancia s pověstí inovátora a legendy rallyových tratí. V roce 1969 ji koupil Fiat a od roku 2014 působí na jediném světovém trhu - v Itálii.
  • Maserati - Po odloučení Ferrari jediná luxusní automobilka v portfoliu FCA. Založena byla v roce 1914 a paradoxní je, že v roce 1968 ji koupil Citroën. Od bankrotu v 70. letech Maserati zachránila automobilka De Tomaso, která ho v roce 1993 prodala Fiatu.
  • Ram - Americký producent pick-upů a lehkých užitkových vozidel vznikl v roce 2010. Už dlouhá léta předtím ale bylo označení Ram vžité pro velké pick-upy automobilky Dodge. Došlo tedy pouze k osamostatnění, podobně jako u značky DS.
 

Právě se děje

Další zprávy