Spojení automobilových gigantů pod lupou. Fiat a PSA přepisují automobilovou mapu

Jan Matoušek Jan Matoušek
7. 11. 2019 6:02
V minulém týdnu došlo ke spojení dvou automobilových gigantů. Francouzské PSA se provázalo s italsko-americkým koncernem Fiat Chrysler a jejich cílem je vytvořit čtvrtou největší automobilku planety. Jaké značky nová automobilka obsáhne i co by to pro oba výrobce mohlo do budoucna znamenat, rozebíráme v následující galerii.
Foto: Peugeot

Automobilky v koncernu PSA

  • Peugeot - Stejnojmennou společnost založili bratři Jean-Pierre a Jean-Frédéric Peugeotové v roce 1810. Původně vyráběla pily nebo mlýnky na kávu, v roce 1889 došlo na první parní tříkolku. Od 90. let 19. století produkuje automobilky.
  • DS - Výrobce především luxusně orientovaných modelů vychází z tradice inovátorského Citroënu DS. Nejprve se označení v roce 2009 objevilo na luxusnějších modelech Citroënu, od roku 2015 jde o samostatnou automobilku.
  • Citroën - Automobilka s dvojitým šípem ve znaku vznikla v roce 1919 na popud Andrého-Gustava Citroëna. Součástí koncernu PSA je od roku 1976.
  • Opel - Německý výrobce vznikl v roce 1862, první auto ale vyrobil až v roce 1899 a spolu s Peugeotem se řadí k nejstarším automobilkám světa. Od roku 1931 byl součástí amerického General Motors, až v roce 2017 jej jako ztrátového výrobce koupilo PSA.
  • Vauxhall - Britská automobilka vznikla v roce 1857, první auto vyrobila v roce 1903. Z původně samostatného výrobce se v době vlastnictví GM stal jen producent přeznačených Opelů pro britský trh. Tato situace trvá dodnes.
 

Právě se děje

Další zprávy