První oficiální obrázky nového SUV Škoda. Automobilka je prezentuje jako designovou studii Vision S

Radek Pecák Radek Pecák
2. 2. 2016 8:00
Design nového velkého SUV Škoda, které přijede na trh na přelomu letošního a příštího roku, se podobá aktuální generaci modelu Superb. Studie Vision S bude odhalena za měsíc v Ženevě, produkční auto se představí o půl roku později v Paříži.
Dva páry světlometů na přídi dodávají vozu nezaměnitelný charakter.
Dva páry světlometů na přídi dodávají vozu nezaměnitelný charakter. | Foto: Aktuálně.cz

Zcela jasný obrázek, jak bude vypadat SUV se zatím utajovaným jménem, poskytne automobilka Škoda za měsíc. Tehdy totiž vystaví na pódiu na svém stánku v areálu ženevského výstaviště koncept Vision S.

"Studií VisionS (S vychází ze zkratky SUV) značka poprvé ukazuje, jak by mohlo vypadat nové SUV, které se zařadí do nabídky nad úspěšným kompaktním SUV ŠKODA Yeti," uvádí se v tiskové zprávě, kterou Škoda doprovodila zveřejnění prvních skic konceptu.

Současně v ní odtajnila i vnější rozměry. Auto tedy bude mít délku 4,7 metru, výšku 1,68 metru a šířku 1,91 metru. Právě tento údaj je zatím největší ze všech moderních škodovek.

Na zádi se nacházejí odvážně tvarované koncové světlomety.
Na zádi se nacházejí odvážně tvarované koncové světlomety. | Foto: Škoda Auto

Vision S je zcela jistě předobrazem největšího škodováckého SUV, které se oficiálně představí v Paříži letos v září. Možná až do té doby bude také Škoda držet v tajnosti jméno tohoto vozu. Zatím se spekuluje o různých jménech. Ve hře je údajně slovo Kodiaq.

Již dnes je známé, že do vozu bude moci být za příplatek montovaná třetí řada sedaček, že se bude nabízet varianta s pohonem předních kol nebo 4x4 a že výbavy budou do značné míry odpovídat tomu, co je k dispozici v superbu.

Systém pohonu všech kol, včetně přepínače režimů pro jízdu v různých typech terénu, by se měl do vozu dostat z druhé generace Volkswagenu Tiguan, který přijde na trh během letošního jara.

Boční linie jsou poměrně dynamické.
Boční linie jsou poměrně dynamické. | Foto: Aktuálně.cz

Jedním z témat designového řešení vozu je návrat k dvojici světlometů umístěných blízko sebe. Ty už mělo původní provedení modelu Yeti, který měl ale díky kulatým mlhovkám rozpustilejší výraz. Obdobně jsou také zde hranaté výřezy blatníků, které dodávají "offroadový" charakter. Základní charakter vozu se podle neoficiálních informací podařilo grafikům redakce zhmotnit již minulý týden. Pro porovnání se můžete podívat sem

Na zádi je poměrně nízké okno a pod ním nepřehlédnutelně tvarované koncové svítilny. Ty budou tentokrát v noci vytvářet typické C v souhře s dolními světly v nárazníku.

Škoda hodlá auto prodávat nejprve v České republice (start prodejů se plánuje na přelomu letošního a příštího roku), následovat budou všechny důležité trhy. V Číně, kde se počítá s největšími objemy, se se zahájením výroby počítá na jaře roku 2017.

Cena zatím stanovena nebyla, údajně by neměla být příliš daleko od startovací ceny superbu, jehož designu se podobá (test Škody Superb čtěte zde). Pod kapotou budou výhradně čtyřválcové motory, přičemž ten základní bude stejně jako u superbu zážehový turbomotor 1,4.

Časem by se do prodeje měla u nového SUV dostat i verze plug-in hybrid, tedy s elektromotorem a bateriemi, které je možno dobíjet ze zásuvky.

 

Právě se děje

Další zprávy