První město v Evropě. Madrid zruší omezení pro vjezd neekologických aut do centra

ČTK ČTK
19. 6. 2019 14:10
Nové pravicové vedení madridské radnice zruší omezení pro vjezd neekologických aut do centra španělské metropole, které je v platnosti teprve od loňského listopadu. Madrid se stane prvním evropským městem, které takové opatření odvolá, uvedl list El País. Evropská komise varovala, že Španělsko může čelit postihu, pokud nesplní normy pro znečištění ovzduší.
Zákaz vjezdu do centra Madridu autům bez ekologické známky se po sedmi měsících ruší.
Zákaz vjezdu do centra Madridu autům bez ekologické známky se po sedmi měsících ruší. | Foto: iStock

Radnice, kterou po květnových místních volbách ovládli pravicoví lidovci (PP), tento týden sdělila, že od 1. července zruší pokuty za vjezd aut bez ekologické známky do středu města vymezeného vnitřním městským okruhem. Svůj krok odůvodnila tím, že restrikce obyvatele příliš obtěžovaly.

Projekt nazvaný "Madrid central" byl zahájen bývalým levicovým vedením města loni v listopadu a zahrnoval zákaz vjezdu pro většinu aut jezdících na benzin (vyrobené před rokem 2000) i naftu (vyrobené před rokem 2006). Jedním z důvodů byla skutečnost, že Madrid porušoval evropské limity pro koncentraci oxidu dusičitého v ovzduší.

Španělský eurokomisař pro klima Miguel Arias Caňete, který v minulosti působil jako ministr ve vládě PP, podle agentury Reuters uvedl, že EK v minulosti varovala několik španělských měst, která porušovala limity pro kvalitu ovzduší, požádala je o nápravu a zahájila proceduru kvůli jejich nedostatečnému postupu.

Podle listu El País může komise opět zahájit sankční proceduru, kterou přerušila pouze proto, že program "Madrid central" považovala za efektivní.

Úřadující španělská socialistická vláda, jež pokládá ochranu životního prostředí za svou prioritu, chystaný krok nové madridské radnice kritizovala.

 

Právě se děje

Další zprávy