První elektrické BMW z Číny může potrápit Teslu. Porazit ale musí Audi a Mercedes

Jan Matoušek Jan Matoušek
11. 8. 2020 6:02
Nabídka elektromobilů neroste jen směrem dolů k menším a dostupnějším vozům, ale i směrem nahoru, kde cena nehraje až tak zásadní roli, naopak důležitější jsou dynamické parametry, dlouhá výdrž baterie a prémiová image podpořená karoserií SUV. Po Audi a Mercedesu takové auto ukazuje i BMW v podobě modelu iX3. Co nabízí proti německým konkurentům či Tesle? Porovnali jsme je v následující galerii.
Foto: BMW

K pohonu iX3 slouží pátá generace technologie BMW eDrive, což mimo jiné znamená, že elektromotor, řídicí elektronika a jednostupňová automatická převodovka s pevným převodem tvoří jeden celek - to s sebou nese snížení hmotnosti použitých dílů i menší nároky na prostor, který komponenty potřebují.

Elektrický motor v útrobách SUV pohání zadní kola a má 210 kW a 400 Nm. Baterie s kapacitou 80 kWh (74 kWh je využitelných) podle automobilky stačí na ujetí 460 km v přísnějším režimu WLTP. Mimochodem jen třeba aerodynamická kola přinášejí v součtu až 10 km dojezdu navíc. Co se dynamiky týká, z 0 na 100 km/h to BMW trvá 6,8 vteřiny, ale z 0 na 60 km/h jen 3,7 vteřiny. Maximální rychlost je omezena na 180 km/h. Pokud jde o zrychlení na 100 km/h, konvenční benzinová verze xDrive30i je podobně rychlá, turbodiesel xDrive30d s 5,8 vteřiny ovšem výrazně rychlejší.

Co konvenční verze nabírají na rychlosti, ztrácejí na ekologii. BMW například uvádí, že iX3 bude mít v rámci svého životního cyklu o 30 procent nižší uhlíkovou stopu než naftová verze xDrive20d. Emise CO2 vyprodukované při provozu jsou jako u dalších elektromobilů nulové. 518 kilo vážící baterie se dobíjí několik způsoby. Nejrychlejší je využití rychlonabíječky s výkonem až 150 kW, která 80 procent kapacity zajistí za 34 minut. Využití jednofázového nabíjení s výkonem 7,4 nebo třífázového s výkonem 11 kW dobu nutnou pro získání energie prodlouží - u druhé metody udává automobilka 7,5 hodiny do sta procent kapacity.

 

Právě se děje

Další zprávy