Průvodce ojetými Jaguary: Které modely jsou nejspolehlivější a které naopak rizikové?

Lukáš Vaverka
13. 1. 2019 7:31
Jaguar je značka, která skýtá pestrý výběr klasických aut a youngtimerů. Nabídka na trhu je vcelku široká, z čeho vybírat je i doma v Česku, což se třeba o autech italských značek říct nedá. Přitom jsou Jaguary pro mnohé zákazníky přece jen o něco atraktivnější než srovnatelné modely Mercedesu nebo BMW. Připravili jsme pro vás stručný návod pro základní orientaci mezi jednotlivými modely, který vám může usnadnit počáteční fáze úvah a výběru.

Jsou Jaguary hodně složité na opravy? Jak moc podléhají korozi? A které modely jsou nejrizikovější z hlediska poruchovosti? Čtěte v galerii.

Foto: iStock

Kromě toho, což ale nepřekvapí, Jaguary podléhají korozi. Konstrukce karoserie ale bývá tak složitá, že jejich opravy jsou velmi nákladné a prakticky vždy platí, že je výhodnější pořídit rovnou auto v lepším stavu, než se snažit bojovat s hloubkovou rzí. Úniky provozních kapalin nebo pracná údržba motoru jsou pak něčím, s čím musí počítat každý zájemce o klasické auto vyšších kategorií.

Ať už si pořídíte jakýkoliv model, i u auta v dobrém technickém stavu počítejte s nutnými výdaji na údržbu ve výši přinejmenším desítek tisíc korun ročně. Ve srovnání s tím jsou spotřeba paliva nebo cena povinného ručení vlastně nepodstatnými údaji. Před pořízením konkrétního auta se také rozhodně poraďte s odborníkem na klasické Jaguary nebo alespoň s někým, kdo má s jeho provozováním zkušenosti. V tomto směru vám může být pomocí český Jaguar Club nebo některý ze specializovaných servisů.

Jaká jsou specifika jednotlivých modelů?

 

Právě se děje

Další zprávy