Průhledná pneumatika od Bridgestone. Je to budoucnost?

Radek Pecák Radek Pecák
20. 12. 2011 9:32
Podobnou pneumatiku již před časem představil i koncern Michelin
Foto: Radek Pecák

Pokud se jednou pneumatika s chybějícími bočnicemi stane standardem, bude na auta obutá do těchto "gum" hodně nezvyklý pohled.

Podle firmy Bridgestone však její prototyp, který představila na autosalonu v Tokiu, určitě jednou nahradí současně používané obutí nynějších aut,

Výhodu pro majitele to bude mít jednoznačně. Určitě pak nebudou nuceni k pravidelné kontrole tlaku a nebudou je trápit  hřebíky či jiné předměty zaražené v běhounu. 

Jedním z cílů  Bridgestone byla ochrana životního prostředí. Bezvzduchové pneumatiky mají menší dopady na životní prostředí než současné konvenční pneumatiky.

Foto: Bridgestone

Ojetá pneumatika se nebude vyhazovat 

Vnitřní paprsková struktura pneumatiky je totiž vyrobena ze znovu použitelné termoplastické pryskyřice a všechny materiály použité v konstrukci pneumatiky včetně pryže v oblasti běhounu jsou 100% recyklovatelné. Běhoun je možné po ojetí původní směsi nahradit novým a opět vyjet na silnice. 

Syntetická pryskyřice, ze které je vyrobena kostra pneumatiky získává pružné vlastnosti po zahřátí a po ochlazení ztvrdne. Právě to byl ale problém obdobně konstruované pneumatiky od firmy Michelin, kdy se projevily deformace po zahřátí při rychlé jízdy.

Proto se dosud uvažovalo o tom, že by tato pneumatika mohla být vhodná pro vozidla pohybující se pomalu (například stavební stroje).

Michelin také zaznamenal problémy, pokud do kostry pneumatiky vnikl předmět, například kámen. Proto odborníci přemýšlí také o tom, jakým způsobem zakrýt bočnici.

 

Právě se děje

Další zprávy