Proti sobě stíhačka, formule a motorka. Tipnete si, kdo vyhraje závod na čtvrt míle?

Eva Srpová Eva Srpová
23. 9. 2018 12:19
Na tureckém letišti se konal ultimativní závod. Na startu proti sobě stálo několik sportovních aut, stíhací letoun F-16, formule stáje Red Bull a také motocykl Kawasaki H2R. Cílem bylo být na čtvrt míli nejrychlejší.
Kdo vyhraje závod? Stíhačka, formule, nebo motorka? | Video: Reuters

Na istanbulském letišti se letos konal první ročník festivalu Teknofest. Při té příležitosti se 20. září uspořádal speciální závod rychlosti. Na start se postavilo několik strojů. Vedle supervýkonných aut také stíhací letoun Turkish Air Force F-16, formule ze stáje Red Bull a motocykl Kawasaki H2R.

Právě poslední dva zmíněné byly favority. Za volant formule se usadil jezdec Jake Dennis z vývojového týmu F1 a také šampionátu Blancpain GT Series. Za řídítka Kawasaki si sedl Kenan Sofuoglu, několikanásobný šampion v poháru světových Supersportů.

Při maximálním sprintu na trati dlouhé čtvrt míle (402 metrů) se opět potvrdilo, že vysoký výkon v kombinaci nízkou hmotností a především spolu se schopností potlačit pud sebezáchovy na minimum dělá své. A to přestože pár metrů po startu to vypadalo jinak. Ninja nakonec vyhrála.

"Myslel jsem si, že jsem favoritem, měl jsem skvělé a rychlé auto," smál se nakonec Jake Dennis. Kenan Sofuoglu, turecký motocyklový šampion ale opáčil: "Už jsem jednou s H2R jel i přes 400 km/h. Je to nejrychlejší sériová motorka na světě. Splnil se mi sen, když se naskytla příležitost poměřit síly se stíhačkou a formulí. A jsem fakt rád, že jsem je porazil," dodal Kenan Sofuoglu.

 

Právě se děje

Další zprávy