Propouští se již i v koncernu VW. Britské Bentley se zbaví asi čtvrtiny zaměstnanců

ČTK ČTK
5. 6. 2020 15:32
Výrobce luxusních vozů Bentley propustí v Británii až 1000 lidí, což je asi čtvrtina zaměstnanců. Firma tak dnes potvrdila zprávu serveru BBC. Společnost, která patří do německé automobilové skupiny Volkswagen, se podobně jako ostatní výrobci aut potýká s koronavirovou krizí. "Covid-19 nebyl spouštěčem, ale urychlovačem tohoto opatření," řekl dnes šéf podniku Adrian Hallmark.
Logo Bentley na kapotě konceptu EXP 100 GT.
Logo Bentley na kapotě konceptu EXP 100 GT. | Foto: Bentley

Bentley auta vyrábí převážně v továrně v Crewe v hrabství Cheshire. Firma uvedla, že nabídne zaměstnancům možnost dobrovolného odchodu, nevyloučila ale ani případné nucené odchody. Podnik, v němž pracuje asi 4200 lidí, poškodilo přerušení výroby kvůli pandemii, společnost ale měla problém hospodařit se ziskem už v předchozích letech.

Hallmark minulý měsíc řekl, že čtvrtina zaměstnanců je na nucené dovolené a další čtvrtina pracuje z domova. Podle zpráv televize ITV podnik od té doby výrobu v Crewe obnovil, podílí se na ní ale jen polovina obvyklého počtu zaměstnanců.

Firma byla založena v roce 1919, loni zvýšila celosvětový prodej o pět procent na 11 000 vozů. Ve voze Bentley jezdí například i britská královna Alžběta II.

Společnost chce do roku 2023 nabízet ke každému modelu hybridní variantu. Svůj první čistě elektrický model hodlá na trh uvést v roce 2026, o rok později než se původně plánovalo. Šéf firmy Adrian Hallmark připustil, že kvůli pandemii koronaviru, může v tomto ohledu dojít ke skluzu.

Koronavirová krize a s ní spojený pokles poptávky dopadá i na ostatní automobilky. Ve čtvrtek oznámil plán propouštění i další britský výrobce luxusních vozů, společnost Aston Martin. Odejít by mělo přibližně 500 z celkových asi 2500 zaměstnanců. Propouštět chce i další britský výrobce sportovních aut, u McLarenu by mělo odejít asi 1200 zaměstnanců.

V Británii bylo podle předběžných údajů britského Svazu výrobců a prodejců automobilů (SMMT) v květnu zaregistrováno zhruba 20 000 nových osobních aut. To představuje nárůst z dubnových 4321 vozů, zároveň je to ale jen zlomek ve srovnání s loňským květnem, kdy se v Británii prodalo 183 724 aut.

 

Právě se děje

Další zprávy