Proměna Dacie je kompletní. Má nové logo, barvy a chce být blíž přírodě

Dacia Duster s novým logem.
Foto: Dacia
Jan Matoušek Jan Matoušek
15. 6. 2022 15:33
Přechod Dacie na novou vizuální identitu je hotový. Loni rumunská automobilka představila nové logo a barevné schéma, teď se emblém poprvé dostává přímo na automobily. Inovovaný znak dostanou najednou všechny modelové řady, spolu s ním se mírně proměnila i maska chladiče a přidaly se i další drobné změny.

Nové logo se na celé modelové řadě Dacia objevuje rok po tom, co ho Rumuni poprvé představili. Automobilka jej pak označuje spojením Dacia Link, emblém je každopádně osově souměrný a představuje písmena "DC". Vizuálně pak připomíná články řetězu, což má podle Dacie symbolizovat spojení mezi ní a zákazníky. Dříve se objevoval znak, kde bylo napsané celé jméno výrobce.

"Odhalení všech modelů Dacia s novou vizuální identitou je třetí a poslední fází uvádění nové strategie (již dříve se logo začalo objevovat na prospektech či tiskových zprávách a v showroomech značky - pozn. red.), které začalo před více než rokem," říká šéf Dacie Denis Le Vot. Dodal také, že změny jsou v souladu s hodnotami značky: jednoduchostí, robustností a autenticitou.

Už v loňském roce, kdy odhalovala nové logo a nové barvy, Dacia zdůrazňovala větší sepjetí svých aut s přírodou. Mimo jiné i proto, že právě tam se její modely cítí nejlépe. Přechod na "zelenější" a přírodnější identitu má dokládat také nový khaki odstín karoserie, označovaný jako Lichen, který je vidět i na propagačních fotkách celé modelové řady s novým logem. V souvislosti s ním stojí za povšimnutí i proměna celé čelní masky s bílými elementy, ladící s novým bílým logem.

Bystré oko si jistě všimne i dalších drobných změn. Na volantu i víku kufru všech modelů tak je nově nápis "Dacia" v upraveném fontu odpovídajícím novému logu. Duster a Sandero Stepway mají střešní ližiny, kryty zrcátek a středy obou nárazníků v novém šedém odstínu Monolith a populární SUV dostalo také nové výdechy ventilace v interiéru. Ty odpovídají stylu známému z Renaultu Duster, který je v nabídce třeba v Brazílii a až donedávna se prodával též v Rusku. Žádná z Dacií už také nebude mít chromové dekorační prvky.

Objednávat bude modely s novým logem - a navíc i nově pojmenovanými výbavovými stupni - možné už 16. června, na vlastní oči je ale zájemci uvidí nejdříve ve druhé polovině října na pařížském autosalonu. U prodejců se inovovaná auta objeví koncem letošního roku.

A ještě jedna změna se týká celé modelové nabídky. Od roku 2023 budou mít všechny Dacie omezenou maximální rychlost na 180 km/h. Jde o krok, o němž vedení Renaultu poprvé mluvilo už v dubnu minulého roku.

 

Právě se děje

Další zprávy