Prodeje téměř neklesly, i tak Škoda vydělává méně. Provozní zisk klesl skoro o 31 %

ČTK Jan Matoušek ČTK, Jan Matoušek
28. 7. 2022 9:52
Provozní zisk automobilky Škoda Auto za prvních šest měsíců letošního roku klesl o 30,6 procenta a 676 milionů eur (16,6 miliardy korun) z loňských srovnatelných 974 milionů eur. Pokles způsobily hlavně vyšší náklady na výrobu a nepříznivý vývoj směnných kurzů. Na výsledky má vliv také rusko-ukrajinský konflikt. Ve své výsledkové zprávě to dnes oznámil mateřský koncern Volkswagen.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Škoda Auto

Tržby za leden až červen zůstaly téměř beze změny, činily 10,2 miliardy eur (250,4 miliardy korun). Škoda Auto dodala zákazníkům 447 tisíc vozů, což je o 3,5 procenta méně než před rokem. Pokles prodeje v Evropě částečně kompenzoval růst v Indii. Zvýšil se zejména prodej elektrického SUV Enyaq iV.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale také v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než sto trzích.

Začátkem března Škoda Auto oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a v Nižném Novgorodu a zastaví export aut do Ruska. V loňském roce pro ni bylo Rusko druhým největším trhem.

List Vedomosti s odvoláním na informovaný zdroj ve středu napsal, že Volkswagen zvažuje prodej svého závodu v Kaluze, kde po invazi Ruska na Ukrajinu německý výrobce zastavil výrobu, kazašskému výrobci automobilů Asia Auto. Ten má licenci na výrobu vozů Volkswagen a Škoda. O osudu závodu má být rozhodnuto do konce letošního roku.

Prodejně hůře než před rokem se za prvních šest měsíců roku 2022 dařilo dalším značkám koncernu Volkswagen. Samotná automobilka VW a její divize výroby osobních aut zaznamenala prodej 1,218 milionu automobilů, loni to bylo přes 1,5 milionu vozů. Přesto provozní zisk vzrostl z 1,2 na 1,86 miliardy eur. V zisku navzdory snížení prodejů skončily i Audi, pod nějž patří i Lamborghini, Bentley a výrobce motocyklů Ducati, a Porsche. Naopak ztráta Seatu se zvýšila z 26 na 97 milionů eur.

Provozní zisk celého mateřského koncernu Volkswagen bez mimořádných položek se v prvním pololetí zvýšil o 16,1 procenta na více než 13 miliardy eur. Tržby vzrostly o dvě procenta na 132,3 miliardy eur.

Ve výhledu na celý rok počítá koncern Volkswagen se zvýšením dodávek zákazníkům o pět až deset procent, pokud se znovu nerozjede pandemie onemocnění covid-19 a zmírní se výpadky v dodávkách komponentů. Zvýšit by se pak měla i provozní marže koncernu.

 

Právě se děje

Další zprávy