Ne všude kupují Golf, Octavii nebo Corsu. Jaká auta jsou v Evropě nejprodávanější?

Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 8. 2021 6:02
Prodeje aut v Evropě opět rostou. Podle Evropského sdružení automobilových výrobců (ACEA) se za první pololetí letošního roku prodalo v EU 5,36 milionu nových aut, o čtvrtinu více než loni. Dařilo se i České republice, která patří mezi největší trhy v Evropě. Na to, jaká auta jsou na trzích, kde se prodalo přes 100 tisíc aut, nejoblíbenější, se podívejte do galerie.
Foto: Shutterstock

Prodeje rostou

5 361 857 nových aut se prodalo ve státech Evropské unie za prvních šest měsíců roku 2021. To je o 25,2 procenta více než loni, informuje ACEA. Růst je to nicméně částečně jen zdánlivý - v roce 2019, tedy naposledy před pandemií onemocnění covid-19, byl totiž počet prodaných aut až o 1,5 milionu vyšší.

Zpátky však k prvnímu pololetí letošního roku. V EU rostly s výjimkou Rumunska meziročně všechny trhy. Ten největší, německý, o necelých 15 procent. Mezi desítku největších trhů v EU se pak řadí i Česká republika, kde se prodalo 112 805 aut, tedy o 18,7 procenta více než loni. I tak ale předcovidových čísel počty prodaných vozidel nedosahují. Více si o situaci na českém trhu můžete přečíst zde.

ACEA pak uvádí i čísla pro celou Evropu, která vedle EU zahrnuje ještě země EFTA (tedy Island, Norsko a Švýcarsko) a Spojené království. Pokud započítáme i tyto země, pak se na evropském trhu prodalo za první pololetí 6 486 351 nových aut, tedy o 27,1 procenta více než loni (stále ale o necelé dva miliony aut méně než před dvěma lety). Česko pak stále patří mezi největší evropské trhy, i když započítáme další již zmíněné země.

Jaká auta se nejvíce prodávají? Prošli jsme pololetní prodejní statistiky všech trhů v Evropě, kde se prodalo alespoň sto tisíc nových aut. Pokud vás tedy zajímá, jaká auta jsou momentálně "největší hit", podívejte se na další slidy.

 

Právě se děje

Další zprávy