Prodeje aut rostly. Každé sedmé nové je octavia

Radek Pecák Radek Pecák
4. 7. 2012 11:10
Škoda Auto si drží podíl na trhu nad hranicí 30 procent
Stálý bestseller - Škoda Octavia
Stálý bestseller - Škoda Octavia | Foto: Škoda Auto

Více aut než v loňském prvním pololetí se letos do června prodalo v tuzemských autosalonech.  Prodej osobních automobilů v České republice v prvním letošním pololetí vzrostl o 6,7 procenta na 94 233, vyplývá z čerstvé statistiky Svazu dovozců automobilů.

Absolutně nejprodávanějším modelem zůstává i pár měsíců před ukončením výroby aktuální generace Škoda Octavia. Zhruba každý sedmý nový prodaný automobil v Česku je tohoto typu.

Nejúspěšnější značkou na trhu je nadále Škoda Auto s podílem 31 procent. Za ní je s v velkým odstupem Hyundai a na třetím místě Volkswagen. Pak následují Ford, Renault a Kia.

Prodeje dodávek klesají

V samotném červnu se registrace vozů zvýšily o 12,3 procenta. Důvodem tak vysokého růstu bylo podle SDA to, že nyní na začátku července není možné registrovat žádné vozidlo kvůli převodu centrálního registru z ministerstva vnitra na ministerstvo dopravy. Žadatelé tak uspíšili registrace už na závěr června.

Auta s benzínovým motorem tvořila 56,5 procenta prodejů. Prodeje firemním zákazníkům se na prodejích podílely z 59 procent.

Na rozdíl od osobních automobilů prodej nových lehkých užitkových automobilů v prvním pololetí klesl o 3,4 procenta na 5779 aut. Vede značka Volkswagen s 1090 vozy, následuje Ford s 916 auty. Nejprodávanějším modelem je Ford Transit.

Klesl i počet registrací nákladních vozidel a motocyklů. Jen autobusů se prodalo více.

 

Právě se děje

Další zprávy