Prodejce tajil tachometr stočený o více než 500 000 km. Hrozí mu pět let vězení

ČTK ČTK
14. 7. 2021 13:47
Kriminalisté obvinili osmatřicetiletého muže z Valašských Klobouk na Zlínsku z podvodu. Při prodeji vozidla podle policie v úmyslu obohatit se zamlčel kupujícímu skutečný stav najetých kilometrů, čímž ho připravil o stovky tisíc korun. V případě odsouzení mu podle policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové hrozí až pětileté vězení.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Devětapadesátiletý muž z Třebíče si podle ní našel na inzertním portále nabídku prodeje nákladního vozidla Iveco. "Telefonicky se s prodávajícím domluvil na okolnostech prodeje. Prodejce tvrdil, že vozidlo má najeto asi 40 000 kilometrů a že s ním v podstatě nejezdil.

Kupující za vůz zaplatil 407 000 korun v hotovosti. V kupní smlouvě byla uvedena cena pouze 30 000 korun bez daně. Prodejce tuto nízkou cenu odůvodnil tím, že by z vysoké kupní ceny musel platit vysokou daň," uvedla Kozumplíková.

Autu navíc podle policie chyběl namontovaný tachograf. "Prodejce slíbil, že ho po prodeji obratem dodá. To ovšem neučinil ani po několika urgencích, což vedlo kupujícího v podezření, že s vozidlem není něco v pořádku. Vydal se do prodejny vozidel, kde mu sdělili výčet oprav tohoto konkrétního vozu a také celou jeho historii. Jaké bylo jeho překvapení, když zjistil, že vozidlo má najeto více než 600 000 kilometrů," uvedla mluvčí.

Kriminalisté podle Kozumplíkové při prověřování zjistili, že prodejce o skutečném nájezdu kilometrů věděl, nicméně jej úmyslně zatajil. "Z odborného vyjádření poté vyplynulo, že cena vozidla se skutečným nájezdem 684 000 kilometrů by se pohybovala pouze kolem 55 000 korun," doplnila mluvčí. Kupující tak přišel o stovky tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy