Prodej nových aut klesá, počet vozů do zásuvky ale roste. Nedařilo se ani Dacii

Jan Matoušek Jan Matoušek
11. 3. 2020 10:17
Počet nově prodaných osobních aut v Česku za první dva měsíce roku 2020 poklesl. Jestliže loni našlo nového majitele 38 125 automobilů, letos počet spadl na 36 509 aut. To je o 4,24 procenta méně. Přesto lze najít kategorii, která si polepšila skokově. Jde o auta do zásuvky. Ještě loni byly jejich prodeje v desítkách kusů, letos už se počítají ve stovkách.
Foto: Martin Přibyl

Další alternativní paliva

Podívat se můžeme i na další alternativní paliva. Tak například klasických hybridů (SDA sem počítá také stále rozšířenější mild hybridy) se za první dva měsíce roku 2020 prodalo 1523 kusů. Loni to přitom za stejnou dobu bylo 934 automobilů. Lídrem trhu s hybridními vozy je Toyota, která z celkového koláče hybridů prodala hned 705 těchto aut. Nejoblíbenější je Corolla, následovaná RAV4 a Yarisem.

S pohonem na stlačený zemní plyn CNG se za první dva měsíce roku prodalo 328 automobilů, nejoblíbenější je v tomto směru opět Škoda s 244 automobily. Naprostou většinu z tohoto počtu si započítala Octavia. Zkapalněný ropný plyn LPG je delší dobu na prodejním ústupu, za první dva měsíce se pro něj rozhodlo 12 zákazníků. Zvýšit prodeje by nicméně mohl především Renault, který nedávno přidal do nabídky Captur s pohonem na LPG a vrátil na český trh také modely Dacia se stejným typem pohonu.

 

Právě se děje

Další zprávy