Prodej aut v USA v říjnu stoupl, odbyt zvýšil i Volkswagen

ČTK ČTK
3. 11. 2014 22:00
Výzkumná společnost LMC Automotive předpokládá, že v celém letošním roce se ve Spojených státech prodá 16,4 milionu vozů. Prodej by tak měl stoupnout o zhruba pět procent z loňských 15,6 milionu vozů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Veronika Skálová

Detroit - Prodej automobilů ve Spojených státech se v říjnu meziročně zvýšil o šest procent na 1,28 milionu vozů. Oznámila to v pondělí poradenská společnost Autodata. K růstu poptávky přispěly klesající ceny benzinu. Poprvé za jeden a půl roku na americkém trhu zaznamenala nárůst rovněž německá automobilka Volkswagen, upozorňuje agentura DPA.

Největší americká automobilka General Motors (GM) v říjnu zvýšila prodej na domácím trhu o pouhých 0,2 procenta a prodej konkurenta Ford Motor dokonce klesl o téměř dvě procenta. Další domácí rival Chrysler však zaznamenal nárůst prodeje o téměř 22 procent.

Volkswagen, který je největší automobilkou v Evropě, zvýšil v říjnu prodej ve Spojených státech o téměř osm procent na zhruba 30 300 vozů. Za prvních deset měsíců roku však prodej klesl o více než 12 procent na zhruba 301 200 vozů.

Údaje o prodeji automobilů jsou indikátorem celkových spotřebitelských výdajů, které zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity Spojených států. "Americká ekonomika se během roku postupně zlepšovala a nyní směřujeme k silnější expanzi podporované trhem práce, vyšší spotřebitelskou důvěrou a nižšími cenami paliv," uvedl šéf prodeje automobilky GM v USA Kurt McNeil.

Průměrná cena benzinu ve Spojených státech o víkendu poprvé za poslední čtyři roky klesla pod tři dolary za galon (zhruba 17,6 koruny za litr). Pokles ceny benzinu z loňského celoročního průměru 3,51 dolaru za galon podle agentury AP přináší typické americké domácnosti úsporu kolem 50 dolarů (zhruba 1100 Kč) měsíčně.

Výzkumná společnost LMC Automotive předpokládá, že v celém letošním roce se ve Spojených státech prodá 16,4 milionu vozů. Prodej by tak měl stoupnout o zhruba pět procent z loňských 15,6 milionu vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy