Proč Češi bourají na přejezdech? Jsou nepozorní a nerespektují pravidla, říká expert

Martin Přibyl Martin Přibyl
19. 7. 2019 12:59
Nedávná série dopravních nehod vytáhla na světlo častý nešvar českých řidičů: mají problém s tím chovat se správně na železničním přejezdu. Přinášíme přehled se statistikami nehod na železničních přejezdech a návodem, jak se na nich chovat.
Foto: Policie ČR

Děsivá série proti statistice

Stačí se podívat na přehled krátkých zpráv na webu Drážní inspekce nebo do černé kroniky. Přehled je nemilosrdný. Začalo to v sobotu 13. července, kdy se střetl vlak s dodávkou na přejezdu mezi Příčinou a Petrovicemi na Rakovnicku. Vlak vykolejil, v dodávce zahynul jeden člověk a dalších šest lidí bylo zraněno. Celkové škody přesáhly pět milionů. O den později došlo k další nehodě, tentokrát u Černožic na Královéhradecku. V autě zemřeli čtyři lidé. V pondělí 16. července pak byla lehce zraněna řidička osobního auta poté, co do ní narazil vlak u Hořetic na Lounsku.

Děsivá série, ale samotné statistiky Drážní inspekce ukazují, že problém je dlouhodobý. V roce 2017 se za první pololetí událo 78 střetů na přejezdech, v roce 2018 již 82 a letos číslo stouplo na 92. Může být snad jen drobnou útěchou, že ve srovnání stejných období klesá počet usmrcených na přejezdech (z 16 v roce 2017 na letošních 13).

Červenec obecně patří v tomto ohledu také k horším měsícům. Vloni došlo k patnácti střetnutím s pěti mrtvými. Statistiku obětí bohužel dokázal letos vyrovnat jeden prázdninový víkend.

 

Právě se děje

Další zprávy