Do Chorvatska bez nalepovací slovinské dálničky. Od února budou jen elektronické

Martin Přibyl Martin Přibyl
7. 12. 2021 10:56
Slovinsko počátkem února naplno přejde na elektronické dálniční známky. Klasické nalepovací kupony potřebné k letní dovolenkové cestě do Chorvatska zůstávají jen v Rakousku a i tam je možné je alternativně nahradit elektronickou „virtuální“ známkou.
Foto: Jakub Plíhal

Prvního prosince letošního roku přestalo Slovinsko vydávat papírové roční (pro motocykly půlroční) dálniční kupony a od 1. února 2022 přejde na stejnou politiku i u týdenních nebo měsíčních známek, které jsou takřka povinnou součástí výbavy pro letní dovolenkovou cestu do Chorvatska.

Slovinské "e-viněty" fungují ve své podstatě stejně jako české elektronické dálniční známky. Váží se tedy na registrační značku auta a dají se koupit buď on-line na webu správce slovinské dálniční sítě DARS, nebo na čerpacích stanicích a u dalších podobných prodejců. Před koupí je tedy nutné znát poznávací značku auta, koupě na internetu vyžaduje ještě e-mailovou adresu.

On-line se dá platit pomocí karty, DARS přijímá i PayPal a převod z účtu. U něj se však musí počítat s platností odloženou o čtyři dny, protože DARS čeká, až mu peníze dorazí na účet.

Na rozdíl od Rakouska, kde dálniční známky mohou při pořízení přes internet začít platit až osmnáct dní od koupě, ve Slovinsku může jejich platnost začít okamžitě, případně si ji můžete zvolit. Omezení tu ale také je: známka musí začít platit do 30 dní od jejího pořízení.

Nové elektronické viněty neplatí v dálničním tunelu Karavanky na slovinsko-rakouském pomezí. Zde je i nadále nutné zaplatit mýtné v bráně a zpoplatněn je každý průjezd. Aktuálně vyjde jedna cesta osobním vozem na 7,60 eur, tedy cca 190 Kč. 

Slovinci plánují ověřovat platnost vinět pomocí kamer, na kontrolních místech i pomocí speciálních vozidel. Ústřední automotoklub ÚAMK upozorňuje na to, že při koupi je nutné dát pozor při přepisování značky.

"Pokud se registrační značka v systému neshoduje s registrační značkou vozidla, bude to odpovědnými orgány vnímáno tak, že mýtné za vozidlo nebylo zaplaceno, což je přestupek, za který může být uložena pokuta, a to ve výši 300 eur," varuje mluvčí ÚAMK Igor Sirota. Některá data spojená s elektronickou dálniční známkou jdou sice měnit, ale jen před začátkem její platnosti.

Před koupí slovinské dálniční známky je nutné také správně zvolit typ auta, pro který vinětu kupujete. Slovinci jednotlivé třídy odlišují rovněž podle výšky vozidla nad přední nápravou. Pokud má auto více než 1,3 metru, spadá podobně jako vozy s hmotností více než 3,5 tuny do kategorie 2B, která má dvojnásobnou sazbu, a roční známka vyjde místo 110 na 220 eur (tedy místo 2800 na 5600 korun).

Výškový limit je zrádný pro celou řadu osobních dodávek. Například Volkswagen Multivan, Ford Tourneo Custom nebo Citroën Spacetourer spadají do kategorie 2B a to samé platí i o větších autech, jako je například Fiat Ducato. Výjimku mají napevno upravené obytné verze. Tedy VW California je sice založen na VW Multivan a zvenku vypadá prakticky stejně, ale platí poloviční mýtné. Mýtnou třídu vozidla si můžete zkontrolovat na webu DARS.

Sazby slovinských dálničních známek v eurech, korunách (zdroj: ÚAMK):

Třída vozidla I (motocykly) 2A (osobní auta a karavany) 2B (nad 3,5 tuny, nad 1,3 metru nad nápravou)
Roční známka 55 eur (1400 Kč) 110 eur (2800 Kč) 220 eur (5600 Kč)
Pololetní známka 39 eur (990 Kč)
Měsíční 30 eur (760 Kč) 60 eur (1520 Kč)
Týdenní známka 7,5 eur (190 Kč) 15 eur (380 Kč) 30 eur (760 Kč)
 

Právě se děje

Další zprávy