Příští Nissan Qashqai se bude vyvíjet ve Velké Británii

Radek Pecák Radek Pecák
14. 6. 2011 5:10
auto

Rozsáhlé investice značky Nissan ve Velké Británii společně oznámili britský premiér David Cameron a prezident a generální ředitel společnosti Nissan Motor Carlos. Britským pobočkám společnosti Nissan byla navíc svěřena zodpovědnost za návrh, konstrukci i výrobu nové generace modelu Qashqai.

Nový Qashqai přinese do Británie investice ve výši 192 milionů liber. Tyto prostředky poskytne v plné výši společnost Nissan. Přímo v automobilce a u britských subdodavatelů zajistí celkem 6 000 pracovních míst.

První fází vývoje bude styling nové generace crossoveru v evropském návrhářském ústředí společnosti Nissan v londýnském Paddingtonu. Poté se projektu ujmou konstruktéři z evropského technického centra v Cranfieldu a vůz pak bude montován ve výrobním závodě společnosti v Sunderlandu.

Do závodu v Sunderlandu navíc automobilka Nissan investuje 420 miliónů liber na zajištění výroby 100% elektromobilu Nissan LEAF, která bude zahájena v roce 2013. Z těchto prostředků bude rovněž financována výstavba samostatného závodu na výrobu lithium-iontových baterií pro vozy Renault a Nissan od roku 2012.

Již tento měsíc vyrobí závod v Sunderlandu milióntý exemplář Nissanu Qashqai. Stávající výrobní linka již déle než rok funguje v nepřetržitém provozu, aby průměrnou denní kapacitou 1200 vozů naplnila globální poptávku. Žádný jiný vůz ve Velké Británii takto vysokých čísel nedosahuje. V závodě v Sunderlandu se vyrábí také malé MPV Nissan Note a kompaktní crossover Juke.

 

Právě se děje

Další zprávy