Přísnější pokuty, dražší tunely. Změny pro řidiče v EU

Radek Pecák Radek Pecák
8. 1. 2014 14:25
Přehled nových dopravních předpisů v evropských zemích.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Reuters

I v letošním roce čeká řidiče na evropských silnicích několik důležitých změn v dopravních předpisech nebo cenách, většinu z nich Češi poznají třeba už při cestě na lyžování do alpských středisek. Přehled novinek připravil Ústřední automotoklub ÚAMK.

Německo

Od 1. května začíná v Německu platit nový bodový systém. Ten sníží maximální možný počet trestných bodů z osmnácti na osm a současně zvýší pokuty za řadu přestupků.

Sankce za držení mobilního telefonu během řízení stoupne z dosavadních čtyřiceti na šedesát eur. Stejná pokuta čeká i ty, kteří na zledovatělé komunikace vyrazí s letním obutím - to se ale bude týkat až příští zimy.

Z padesáti na 70 eur se zvyšuje pokuta za vjezd do vyhrazené zóny bez příslušné ekologické plakety. Osm měst současně zpřísnilo pravidla pro vjezd starších vozidel do svých ekologických zón.

Od 1. července bude povinné mít v každém voze reflexní vestu.

Mýto (dálniční známku) začnou osobní automobily v Německu platit nejdříve od roku 2015.

Rakousko

Celoroční dálniční známka pro Rakousko od ledna zdražila z 80,60 na 82,70 eura. Desetidenní přijde nově na 8,5 eura, dvouměsíční na 24,8 eura. Motoristé přistižení bez viněty si musí nejen okamžitě koupit známku, ale také zaplatit pokutu 120 eur.

"Kamery na dálnicích dokážou i poznat, zda motorista má originální dálniční známku, nebo vypůjčenou a přelepenou z jiného vozidla. Rakouské známky v sobě mají mikročástice, které kamery umí 'číst' a při odlepení zůstanou na původním místě. Za takový odhalený podvod pak hrozí opravdu velká pokuta," varuje Petr Vomáčka z tuzemského Ústředního automotoklubu ÚAMK.

Zdražuje se také mýto za tunely. Například za průjezd Tauernským a Katschberským tunelem na Tauernské dálnici A 10 se nyní bude platit jedenáct namísto deseti eur, tunel Bosruck podražil o půl eura na pět eur a karavanský tunel ze 6,50 eura na sedm.

Švýcarsko

Od prvního ledna je povinné celodenní svícení, tedy stejně jako v Česku. Za opomenutí hrozí pokuta 40 švýcarských franků.

Pro řidiče z povolání a začátečníky za volantem (do tří let praxe) se snižuje povolené množství alkoholu v krvi z 0,5 na 0,1 promile. Pro běžné řidiče nadále platí tolerance 0,5 promile.

Slovinsko

Roční dálniční známka pro tento rok zdražila z dosavadních 95 na 110 eur. Cena týdenních známek pro osobní automobily však nadále zůstává na patnácti, měsíční na třiceti eurech.

Podstatně si navíc připlatí osobní verze dodávkových automobilů. To se týká například populárních Volkswagenů Caravelle, Multivan či Transporter, dále Opelu Vivaro, Peugeotu Boxer, Renaultu Master, Hyundai 100, Mercedesu Sprinter, Citroënu Jumper, Fiatu Ducato, Fordů Transit a Tourneo Custom a řady dalších vozů.

Týdenní známka pro tyto dávky nově přijde na 40 eur, měsíční na 80 a roční na 220. "Toto navýšení je tak značné, že předpokládáme, že majitelé těchto aut budou Slovinsko při cestě do Chorvatska objíždět a vydají se například přes Maďarsko," domnívá se Vomáčka.   

Itálie

Rozšiřuje se počet úseků, kde je nutné mít neustále nasazené zimní pneumatiky a v kufru připravené zimní řetězy. Nově to platí i pro dálnici A 22 v Jižním Tyrolsku.

Nizozemsko

Nizozemsko zavedlo daň z minerálních olejů, tudíž zdražuje palivo. Litr benzinu bude oproti loňskému stavu o sedm centů (téměř dvě koruny) dražší, nafta pak o tři centy (zhruba 80 haléřů).

 

Právě se děje

Další zprávy