Připravuje se nový automobil pro vozíčkáře

ČTK ČTK
8. 8. 2011 3:54
auto

Automobil pro vozíčkáře připravuje do výroby firma ZLKL z Loštic na Šumpersku. V současné době již má hotový prototyp vozu, s produkcí by chtěla začít na podzim.

Unikátnost vozítka spočívá především v tom, že handicapovaný řidič nemusí z invalidního vozíku v autě přesedat. Informaci o tom přinesl Šumperský a jesenický deník (Deník).

"Podle průzkumu trhu čekáme, že zájem bude velký, proto nevylučujeme další rozšíření provozu firmy. Jedná se o typ vozu, který se dosud nevyrábí v České republice ani v Evropě," řekl Deníku projektový manažer firmy Ladislav Brázdil mladší.

Vůz pro vozíčkáře zvaný Elbee ani zdaleka nepřipomíná dříve populární Verolex, ale naopak zaujme moderním designem. "Vůz má přední dveře odklopné, takže dovnitř je možné najet s invalidním vozítkem, ten uvnitř zafixovat a dálkovým ovládáním se dveře zavřou. Vozík dovnitř najíždí po sklopné rampě. Handicapovaní tak již nemusí být závislí na další osobě při nasedání a vysedání z auta," uvedl Brázdil.

Auto je vybaveno motorem z italského skútru. Dosáhne rychlosti 80 kilometrů za hodinu. "Počítáme s tím, že vozidla budeme vyrábět zákazníkům na míru, protože ne všichni mají handicap zasahující jen dolní končetiny, ale někteří z nich mají také omezenou hybnost a sílu rukou," dodal projektový manažer.

Loštická firma ZLKL byla založena v roce 1993. Nyní v ní pracuje zhruba 160 lidí. Roční obrat společnosti činí asi 240 milionů korun. Firma se zaměřuje především na kovoobrábění, lisování dílů z plechu a další kovovýrobu.

 

Právě se děje

Další zprávy