Připlaťte si a vaše Toyota Prius bude umět vrčet

Radek Pecák Radek Pecák
25. 8. 2010 0:00
auto

Toyota Motor Corporation oznámila, že 30. srpna zahájí prodej palubního zařízení, které bude pomocí zvukového signálu upozorňovat chodce i ostatní účastníky silničního provozu na jízdu tichého vozidla.

To se v jejím případě týká hybridních vozů, které umí jezdit i v režimu elektromobilu, tedy zejména Toyoty Prius, pro kterou je také zařízení určeno.

Foto: Radek Pecák

Zařízení bude zatím k mání v Japonsku u autorizovaných prodejců značky Toyota a distributořů originálních dílů a příslušenství.

Pokud se Prius pohybuje rychlostí přibližně do 25 km/h v režimu elektromobilu, palubní zařízení automaticky produkuje umělý zvuk elektromotoru. Kmitočet zvuku, který má upozorňovat, ale neobtěžovat, se zvyšuje nebo klesá úměrně rychlosti vozidla, a tak pomáhá odhadnout vzdálenost a rychlost pohybu vozu.

Toyota  připravuje i další verze tohoto zařízení pro hybridní vozidla používající zážehový motor a elektromotory, hybridní vozy typu plug-in, elektromobily a vozy s hybridním pohonem na palivové články, které tato automobilka uvede v budoucnosti na trh.

A cena? 12 600 jenů, tedy necelé tři tisíce Kč. Nezahrnuje ovšem instalaci.

 

Právě se děje

Další zprávy