V Praze se představila nová Octavia. Prvních pár aut se k zákazníkům dostane letos

Eva Srpová Eva Srpová
Aktualizováno 11. 11. 2019 19:42
Škoda v Praze ve světové premiéře představila novou generaci Octavie. Má nový interiér i čtyři druhy pohonu: benzin, nafta, plyn a hybrid.
Nová Škoda Octavia se představila světu ve Veletržním paláci | Video: ČTK

Jde o nejdůležitější auto mladoboleslavské automobilky, historicky nejprodávanější (prodalo se celkem 6,5 milionu vozů) a také pro výrobce nejvýnosnější, prodeje Octavie tvoří polovinu příjmů Škody Auto.

"Octavia je auto, na jehož přípravě jsme za poslední roky strávili nejvíce času," přiznává o novince člen představenstva Škody pro technický vývoj Christian Strube.

Výrobce v posledních týdnech postupně novinku odhaloval, publikovaly se první skici a také video, s předprodukčním maskovaným modelem už jsme jezdili (první dojmy vyšly zde).

Shrňme si, co o nové Octavii víme. Je nepatrně delší (o 2 cm) a širší (+1,5 cm) než současná třetí generace Octavie, dokonce narostl i kufr. V případě kombíku o 30 litrů na 640, u liftbacku se přidalo 10 litrů na rovných 600. Díky tomu se Octavia vrátila na pozici kompaktního auta s největším kufrem.

Chce zaujmout především moderní výbavou, Octavia má aktuálně technologicky nejpokročilejší interiér, který předčí i vlajkovou loď automobilky, model Superb. 

Obří dotykový tablet, skrze který se ovládají téměř všechny funkce, má speciální plošky, po kterých se přejíždí prstem a mění tak teplota nebo hlasitost rádia. I výbava může být špičková, Octavia dostala průhledový displej, který projektuje informace na čelní sklo, třízónovou klimatizaci a moderní nastavitelný podvozek. V Octavii bude fungovat i virtuální asistentka Laura, která má provádět jednoduché rozkazy. Celkově se Octavia moderní výbavou výrazně posunula.

Novinkou je hybridní ústrojí, budou dokonce dvě verze. Silnější dostane sportovní model Octavia RS, slabší by měl oslovit jak firemní zákazníky, tak ty, kteří touží po autě, jež produkuje nižší emise CO2 a vykazuje nižší spotřebu.

Objednávky nové generace nejprodávanějšího modelu značky začnou prodejci přijímat na konci listopadu, kdy zveřejní také kompletní ceník. Zpočátku se začne prodávat ve verzi kombi. Ta je ostatně v celé západní Evropě jednoznačně nejprodávanější karosářskou variantou. Ceny zatím zveřejněny nebyly, k tomu dojde zřejmě koncem ledna. Podle odhadů se základní cena mírně zvedne, aktuálně nejlevnější Octavia vyjde na 450 900 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy