Přicházejí vedra a z aut jsou pojízdné pece. Tipy pro jízdu v horkých dnech

Martin Přibyl Martin Přibyl
22. 6. 2021 6:03
Meteorologové opět slibují nadměrně vysoké teploty a s tím související náročné dny pro řidiče. Na co si dát pozor? Přinášíme rychlý přehled.
Foto: Shutterstock

Chraňte se před sluncem

Pozor se vyplatí dát i při výběru slunečních brýlí, které v létě nasadí většina šoférů. Za volant v žádném případě nepatří ty se slunečním filtrem kategorie 4, mají příliš nízkou propustnost světla, jen mezi třemi až osmi procenty. V létě se nejčastěji nosí brýle s filtrem kategorie tři, na řízení při častých přechodech světla a stínu jsou ale nejlepší "dvojky".

Děti na zadních sedadlech pak před sluncem ochrání okenní clona nebo fólie. Pokud vaše auto nemá "vytahovací" z výroby, dají se pořídit i levné univerzální za pár set korun. Na okně drží elektrostaticky nebo na přísavkách. Fajnšmekři mohou sáhnout po na míru vyráběných síťkách, které se připevňují k okennímu rámu. Vycházejí většinou na jednotky tisíc, ale nabízí o poznání důkladnější zaclonění interiéru auta a jde s nimi i stáhnout okno.

Podobné clony však v žádném případě nesmí přijít na přední okna, vpředu před slunečním svitem ochrání jen vhodné oblečení, zmíněné brýle a opalovací krém.

 

Právě se děje

Další zprávy