Při poruše na dálnici volejte i policii. Víte, jaká je pokuta za neoznačení překážky?

Martin Frei Martin Frei
3. 7. 2020 12:25
Nečekaná porucha vystresuje každého řidiče. Obzvlášť na dálnici, kde kolem vás sviští čtyřicetitunové kamiony. I v takové mizérii však musíte respektovat zákon. A ten říká, že o překážce, kterou nemůžete odstranit neprodleně, musíte informovat policii. Od ní se o vašem autě dozví i správa komunikace, která na místě zajistí varovné světelné značení. Neuposlechnutí se trestá pokutou až 2000 Kč.
Foto: ŘSD

Nečekané selhání auta během cesty je situace, na kterou nikdo nechce myslet dopředu. Aspoň letmá příprava by přitom ušetřila dost nervů a zmatku. Vždyť okolní provoz i vidina všeho, co nestihnete, jsou už samy o sobě stresující dost.

Hodí se vědět, že pomoc vám zajistí pojišťovna a kontakt na ni najdete na zelené kartě. Pokud se porucha stane na dálnici, zajeďte s vozem co nejdál ke kraji vozovky, nechte všechny pasažéry vystoupit a obléct výstražné vesty, se 100metrovým odstupem označte místo trojúhelníkem a v navigaci si ověřte, kde přesně jste. To budou chtít operátoři asistence vědět ze všeho nejdřív. 

Zavolat ale musíte i policii. Pakliže nebyla možnost sjet na odpočívadlo nebo vedlejší komunikaci a vozidlo zůstane na vozovce, považuje se za překážku provozu. Na dálnici to platí i v případě, že stojíte v odstavném pruhu. A zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, § 45, odst. 2 říká: "Není-li možno překážku provozu na pozemních komunikacích neprodleně odstranit, musí ji její původce označit a ohlásit policii." Pokud se tedy spolehnete jen na výstražný trojúhelník, jednu z povinností jste zanedbali.

V minulosti se dodržování tohoto pravidla příliš důtklivě nevymáhalo, ale časy se mění. Provoz houstne a na dálnicích přibývá vážných nehod. Asistence Ředitelství silnic a dálnic dnes daleko častěji vyjíždí k překážkám se světelnými tabulemi a šipkami, aby byla místa viditelná z větší dálky. Pomáhá nejen u nehod, ale i u porouchaných vozidel v odstavném pruhu, která nezasahují do jízdní dráhy.

Foto: Ludvík Hradilek

To se ovšem neobejde bez stručného telefonátu na policii, která asistenci ŘSD informaci předá. "Asistence ŘSD pokrývá 900 kilometrů dálnic, funguje 24 hodin denně a zasahuje v zájmu bezpečnosti a plynulosti provozu. Dojezdový čas je kolem 20 minut," potvrzuje Jan Studecký z ŘSD s tím, že služba se dokáže postarat i o vaše auto.

Také policie při vymáhání ohlašovací povinnosti zostřila a řidičům, kteří na překážku neupozornili, uděluje pokuty. "Pokud jsou povinnosti dané v § 45 odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb. porušeny, hrozí za to pokuta příkazem na místě do 2000 Kč (přestupek dle § 125c odst. 1 písm. k uvedeného zákona)," potvrzuje mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

 

Právě se děje

Další zprávy