Češi ve výměně zimních pneumatik tápou. Pomůže přezouvací desatero

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 10. 2018 6:02
Výměna pneumatik není žádná věda. Neděláte ale něco špatně? V loňském průzkumu značky Barum se ukázalo, že 55 % Čechů neví, jak správně rozlišit zimní pneumatiku, a třetina nezná minimální hloubku vzorku, kterou předepisuje zákon. Připravili jsme pro vás tedy přezouvací desatero, které se před sezonou bude hodit.
Foto: Continental

9. Vyměním si pneumatiky sám?

Jen v případě, že máte k dispozici zmíněné komplety. Pak je to ovšem snadné, a i těm méně zručným celý proces nezabere ani půl hodiny. Nebudete se muset tlačit v pneuservisu a dokážete pružněji reagovat na vývoj počasí. Postup je následující:

  1. Zaparkujte auto na bezpečném místě, na rovině a zajistěte ho proti rozjetí (zařadit jedničku a zatáhnout ruční brzdu).
  2. Pomocí klíče nejprve povolte šrouby na kole (možná bude nutné sundat okrasné kryty šroubů nebo celých kol).
  3. Heverem auto zvedněte.
  4. Klíčem jednotlivé šrouby zcela vyšroubujte a kolo sundejte.
  5. Kolo se zimní pneumatikou nasaďte tak, aby vám lícovaly otvory pro šrouby.
  6. Před spuštěním auta šrouby vsaďte do otvorů a lehce je utáhněte.
  7. Auto spusťte na zem.
  8. Klíčem (ideálně momentovým) šrouby dotáhněte (pokud možno předepsaným momentem) tak, abyste je znovu dokázali povolit.
  9. Poté co takto vyměníte všechny pneumatiky, zajeďte ke kompresoru (třeba na čerpací stanici) a pneumatiky dofoukněte na předepsané tlaky. Dobré je rovnou zkontrolovat tlak i u rezervy.

Čeho se vyvarovat? Dotahování šroubů vzduchem. Až budete kolo měnit za rezervu, dost možná ho nepovolíte. Šrouby také v žádném případě nemažte vazelínou. Pokud byste to udělali, je dost možné, že už je nepovolí vůbec nikdo. Vždy je nutné myslet na to, že kola musí být sice upevněna pevně, ale také tak, aby se na jaře dala zase snadno sundat. S ohledem na rovnoměrné opotřebení pneumatik se vyplatí s nimi průběžně na autě rotovat. Křídou si tedy při výměně na kola poznačte, odkud jste je sundali.

 

Právě se děje

Další zprávy