Češi ve výměně zimních pneumatik tápou. Pomůže přezouvací desatero

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 10. 2018 6:02
Výměna pneumatik není žádná věda. Neděláte ale něco špatně? V loňském průzkumu značky Barum se ukázalo, že 55 % Čechů neví, jak správně rozlišit zimní pneumatiku, a třetina nezná minimální hloubku vzorku, kterou předepisuje zákon. Připravili jsme pro vás tedy přezouvací desatero, které se před sezonou bude hodit.
Foto: Continental

10. Jak pneumatiky uskladním?

Pokud jste si kola měnili sami, je logické, že to budete chtít udělat doma. V takovém případě pláště i s disky očistěte (na odstranění černého lepkavého otěru z brzd existují speciální přípravky) a osušte. Následně je ideální najít pro ně místo v temnu, suchu a stálé teplotě (ideálně 10 až 15 °C). Odborníci doporučují zabalení disků do igelitových pytlů, na každý pád by ale pneumatiky neměly být v kontaktu s chemickými látkami nebo elektrickými zařízeními. Ty je mohou poškodit a zbytečně zkrátit jejich životnost.

Pneumatiky na discích můžete buď zavěsit, nebo postavit naležato na sebe. Samotné pneumatiky se staví "na stojáka" a průběžně by se s nimi mělo pootáčet. Pro fajnšmekry jsou připraveny speciální stojany, které koupíte v prodejnách s autodíly nebo hobby-marketech.

Pokud si pneumatiky s disky nevyměňujete sami, vyplatí se uvažovat o uložení nepoužívaných kompletů (příp. i samotných pneumatik) v pneuservisu. Většinou se vejdete do tisíce korun za sezonu a pneumatiky vám doma nebudou zabírat místo.

 

Právě se děje

Další zprávy