Kdyby zubař nezaplatil, Ford by zbankrotoval. Přesně před 115 lety Henry Ford prodal své první auto

Klan Fordů pohromadě. Za volantem Modelu A sedí William Clay, dnes již nežijící vnuk Henryho Forda. Vlevo Edsel Ford II, Henryho pravnuk, uprostřed William Clay Ford mladší, prapravnuk.
20. století se často označuje za století automobilu. Nejvýznamnější osobností je bezesporu Henry Ford, zakladatel stejnojmenné automobilky. Narodil se 30. července 1863.
Takto vypadal rodný dům rodiny Fordů v Dearbornu. Otec byl farmářem původně z Irska. Matka zemřela po nepovedeném porodu, když bylo Henrymu 13 let.
Henry Ford byl už od mala velmi zručný a rád a neustále něco opravoval, například porouchané hodinky, později také parní motory.
Největší zkušeností v mládí mu ale byla práce pro Thomase Alvu Edisona v Detroitu (vlevo). Prý už tam si uvědomil, že chce stavět motorizované kočáry bez koní. S Edisonem pak celý život udržoval přátelství.
Foto: Ford
Eva Srpová Eva Srpová
23. 7. 2018 6:00
Ford slaví výročí. Před 115 lety, tedy 23. července 1903, získal svůj první automobil značky Ford zubař z Chicaga, šlo o Model A. Díky dentistově platbě se Henry Ford zřejmě zachránil před bankrotem. Na firemním účtu mu totiž před spuštěním objednávek na první auto zbývalo už jen lehce přes 200 dolarů.

Je tomu 115 let, kdy se začala psát oficiální historie automobilky Ford, prodalo se první auto jménem Model A. Na to, jak to celé začalo, se podívejte do galerie.

 

Právě se děje

Další zprávy