Přes půl milionu naftových vozů Volvo musí do servisu. Hrozí u nich riziko vzplanutí

Martin Přibyl Martin Přibyl
22. 7. 2019 13:54
Švédská automobilka Volvo se bude muset vypořádat s rozsáhlou svolávací akcí. Na celém světě pozve do servisu více než půl milionu vozidel s naftovými motory. Kvůli vadné součástce mohou v ojedinělém případě začít hořet.
Volvo V60 Cross Country, ilustrační foto.
Volvo V60 Cross Country, ilustrační foto. | Foto: Volvo

Konkrétně se jedná o 507 000 vozidel s naftovým dvoulitrovým, čtyřválcovým motorem modelových roku 2014 až 2019. Problém mají s plastovou částí sacího potrubí, které se může za vysokých teplot roztavit a zdeformovat, cituje vyjádření automobilky odborný magazín Automotive News Europe.

V nejhorším případě může v motorovém prostoru vozu vzniknout požár. Švédové ale situaci uklidňují - zatím nemají informace, že by k něčemu podobnému došlo. "Akci jsme vyhlásili již v okamžiku prvních pochybností bez čekání na skutečné kritické případy," uvedla na dotaz aktuálně.cz mluvčí českého Volva Petra Doležalová. V Česku se zásah dotkne 3345 aut, v Německu jich je přes padesát tisíc.

Akce je rozsáhlá z toho důvodu, že modulární naftový dvoulitr si ve verzích s různými výkony našel cestu snad do všech modelů v nabídce značky. Servis by tedy měly vidět sedany S60, S80, S90, hatchback V40, kombíky V60, V70, V90 a SUV XC60 a XC90.

Automobilka chce na každý pád problém u svých aut odstranit co nejrychleji, aby u zákazníků a majitelů předešla vzniku nějakých škod. 

 

Právě se děje

Další zprávy