Prémiové německé značky zaplní mezery ve svých číslech

Radek Pecák Radek Pecák
12. 5. 2012 2:12
A ještě další čísla a písmena přidají...
Foto: Aktuálně.cz

Není žádným tajemstvím, že všechny tři německé prémiové značky, tedy Audi, BMW a Mercedes-Benz se navzájem bedlivě hlídají. Jakmile některá z nich přijde s modelem, který nezapadá do žádné z dosavadních kategorií, brzy podobný vůz představí i ostatní dvě.

V příštích letech aktivita všech tří zmiňovaných automobilek v tomto směru ještě zesílí.

Pokud je někde v číselných označeních modelů značky ještě nějaká mezera, buďte si jisti, že nejpozději do tří let bude zaplněna.

Například holandský deník Telegraaf  vyšťáral, že Audi si nyní nechalo zaregistrovat řadu nových označení. Jsou to jména Q6, Q8, R6, RS1, RS8, S2, S9 a E-Diesel.

Audi Q6 x BMW X6 x Mercedes-Benz ?

Jak je lze rozluštit? Poměrně snadno: Q6 by mělo být přímou konkurencí úspěšného modelu BMW X6. Můžete si být jisti, že prakticky ve stejnou dobu vrhne něco podobného na trh i značka s třícípou hvězdou.  Zatím to zřejmě bude pouze do nového hávu oděný model ML. Tipovat označení je v tomto případě o dost těžší.

Nové označení Audi S9  bude s největší pravděpodobností sportovní varianta připravované A9, což je velké kupé odvození od manažerského vozu A8. Je dost možné, že bude pouze dvoudveřové, a tedy se stane přímou konkurencí Mercedesu CL.

Obdobné je to i v případě nově zaregistrovaného označení S2. Tedy jde opět o sportovní Audi A2, které nyní v nabídce chybí. Měl by to být městský elektromobil vyrobený z hliníku a tedy to bude přímý konkurent chystaného mnichovského vozu BMW i3.

Nové písmeno pro elektromobily

Jak známo, písmenem "i" před číselným označením hodlá BMW v blízké budoucnosti zvěstovat světu, že jde o elektromobil. Prezentován byl již i koncept i8.

Foto: BMW

RS8 je také zřejmé a logické další označení. V případě řady Audi A6 existuje S6 i RS6, totéž platí i oA4, S4 a RS4 ale řada A8 má pouze verzi S8...

E-diesel je poměrně zřejmé označení pro budoucí Audi s hybridním pohonem, jehož spalovací motor bude pohánět palivo z černé tankovací pistole.

Mercedes-Benz hodlá v příštích letech oslovat čím dál více mladší a méně bohatou klientelu. Proto jim nabídne naprosto jinou třídu A než dosud a plejádu dalších malých a menších vozů.

Například v Číně se představil koncept malého čtyřdveřového kupé. Jeho délka byla 4637 mm, šířka 1891 mm a výška 1398 milimetrů. Pod kapotou má být čtyřválec s výkonem 211 koní a podle některých zdrojů jde o prakticky hotové auto, které se v produkční verzi představí již na zářijovém autosalonu v Paříži.

A co tedy chystá BMW. Již příští rok zaplnění mezery mezi číslicemi 1 a 3. Dvojka vlastně nahradí BMW 1 coupé a bude prý existovat i jako kabrolet.

O elektromobilech s označením "i" již řeč byla. Dočkáme se také dalších písmen na zadní části budoucích malých BMW, u nichž bude motor poprvé roztáčet pouze přední kola.

--------------------------------------------------------------------------------

Chcete si koupit Audi, BMW nebo Mercedes?

 

Právě se děje

Další zprávy