Překročil rychlost o 32 km/h, dostal pokutu skoro tři miliony. Protože má vysoký plat

ČTK ČTK
8. 6. 2023 12:30
Pokuta skoro tři miliony a odebrání řidičského průkazu na deset dní. Finský řidič zaplatil tak vysoký peněžitý trest proto, že má vysoký plat. Tamní policie uděluje pokuty na základě průměrného denního platu či výdělku.
Foto: Shutterstock

Za překročení povolené rychlosti dostal finský řidič pokutu ve výši 121 000 eur, což jsou v přepočtu bezmála tři miliony korun. O případu informovala agentura AP. V místě, kde byla povolena maximální rychlost 50 kilometrů za hodinu, jel rychlostí 82 kilometrů v hodině. Vedle pokuty policie muži odebrala řidičský průkaz na deset dnů.

Přestupek se podle místního tisku stal na souostroví Alandy, které se nachází mezi Finskem a Švédskem. Za volantem podle tisku byl Anders Wiklöf, který událost potvrdil. Wiklöf je vysoce postavený manažer, který řídí holding firem podnikajících v logistice, cestovním ruchu či realitách.

Stanice Euronews uvádí, že za dopravní přestupky Finsko uděluje pokuty na základě průměrného denního platu či výdělku. Výše pokuty tak závisí nejen na tom, jak rychle motorista jel, ale také na tom, jaké má příjmy.

Pro Wiklöfa se nejedná o první vysokou pokutu za vysokou rychlost. Byznysmen dostal v roce 2018 pokutu ve výši 63 680 eur (více než 1,5 milionu) a o pět let dříve mu policie vyměřila peněžitý trest ve výši 95 000 eur, tedy téměř 2,3 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy