Přehledně: Jaro přináší i nová auta. Co nabídnou salony

Radek Pecák Radek Pecák
23. 3. 2011 5:00
Podívejte se na novinky, které nabídnou prodejci v příštích týdnech
Velké automobilky měly řadu konceptů.
Velké automobilky měly řadu konceptů. | Foto: Radek Pecák

Období, kdy automobilky nabízely z velké části jen ekologické nebo naopak sportovní verze svých stávajících modelů, případně přicházely s většími či menšími facelifty, pomalu končí.

Od letošního jara se chystají nalákat zákazníky na velkou dávku zbrusu nových modelů, případně novými generacemi těch stávajících.

Novinku nabídnou prakticky všechny významné značky a poměrně dost se jich nespokojí jen s jedinou.

Hlavní novinky jsou Audi A6 a Ford Focus

Mezi novinkami jsou jak minivozy, tak i rodinné modely, hybridní vozy, menší sporťáky, kabriolety i více či méně jízdy v terénu schopné vozy.

Jednou z nejočekávanějších premiér bude třetí generace Fordu Focus. Jízdu s ním jsme si již mohli vyzkoušet, stejně jako s novou manažerskou limuzínou Audi A6

Ta přijde na trh již za pár dní, focus pak v květnu. Nejprve jako hatchback, později jako kombi i sedan.

Ti, kdo potřebují malé auto do města, se pravděpodobně do autosalonů značky KIA vypraví v květnu, kdy by mělo být k mání nové Picanto.

O trochu větší nová Honda Jazz přijde spolu se svojí hybridní verzí na trh v dubnu. Nejde však o novou generaci, jen facelift. O měsíc později by měla Lancia představit svojí novou Ypsilonku. Pro Fiat, který bude nyní v Evropě zastupovat značky amerického koncernu Chryslet, bude ostatně květen velmi důležitý. Na trh uvede moddernizované Jeepy Wrangler a Compass a také další Lancii - Deltu.

Velmi ostré hatchbacky nasazuje Audi i BMW

Z větších vozů začne být již za pár dní k mání facelift Mercedesu třídy C. Další modernizaci připravila Honda pro svůj Accord, naopak úplně nový bude v květnu velký kombík Hyundaie i40cw.

Tato značka se rozhodla také konkurovat i zavedeným modelům jako je například Volkswagen Scirocco ve třídě malých sportovních kupé se svým Velosterem. Ještě před ním bude ale k dostání přece jen o poznání luxusnější nový sporťáček Mercedes-Benz SLK. Ten již nemá  tak typicky ženské tvary jako minulé generace. Nové kupé třídy C značky s trojcípou hvězdou se do prodeje dostane v červnu. Zájemci o velmi ostré auto si budou moci přijít pro Audi RS3 či BMW 1M, milovníci velkých kabrioletů pak pro BMW 6 cabrio...

Zajímavá bude také nabídka nových či modernizovaných SUV. O jeepech již řeč byla, takže zmiňme například faceliftovaný Chevrolet Captiva či nový pickup VW Amarok.

Léto nebude klidné

Na rozdíl od minulých let, kdy automobilky příliš v tomto čase na trh nové modely neuváděly, jich letos uvidíme poměrně dost.Například dostupné Chevrolety Aveo ve verzi hatchback i sedan, další Chevrolet Cruze 5D, Citroën DS4,  faceliftovaný Volkswagen Tiguan, kabriolet VW Golf či Kiu Rio.

Ve zbytku roku pak ještě chtějí automobilky začít prodávat  například lancii Themu, Lancii Grand Voyager,  Fiat Freemont, Audi Q3, Audi A6 avant, Saaby 9-4X a 9-5 SportCombi, novou Toyotu Yaris, novou generaci Mercedesu ML, který nyní bývá k vidění s kamufláží i v Praze, také nový Mercedes třídy B a Peugeot 3008 Hybrid4. Přijede také nová generace Opelu Zafira.

Pro mnoho Čechů bude pochopitelně událostí roku příchod nové nejmenší Škody, ať už ponese jméno City Car, Citigo, Towny či jíné.

Naopak ani letos se nedočkáme ve světě tolik oslavovaných vozů jako je Nissan Leaf či Opel Ampera a Chevrolet Volt. "V Evropě bude sice Volt uveden na podzim, půjde však jen o vybrané trhy, mezi něž Česká republiky nepatří," sdělil Aktuálně.cz mluvčí Chevroletu Ladislav Klíma.   

 

Právě se děje

Další zprávy