Před sto lety jako dnes. Bratři Dodgeové byli obětí pandemie, nakazili se v davu

Petr Korbel
29. 3. 2020 6:33
Před sto lety svět zachvátila španělská chřipka. Obětí byli také bratři John Francis a Horace Elgin Dodgeové. Oba byli nahraditelní, ale jen tím druhým.
Foto: Ford

Také před sto lety trpěl svět pandemií. Španělské chřipce podlehli v roce 1920 i bratři John Francis Dodge a Horace Elgin Dodge. Ti v roce 1900, tedy před 120 roky, založili v Detroitu společnost Dodge Brothers, jež patřila k prvním velkým výrobcům automobilových dílů a stala se klíčovým dodavatelem Fordu.

Podrobný článek popisující jejich příběh si přečtěte tady. Koncem roku 1914 představili sourozenci první vlastní automobil, model Dodge 30. Šlo o spolehlivý čtyřválec, jehož konstrukce byla oproti tehdy všudypřítomným vozům Ford T výrazně progresivnější.

Osobní, sanitní i nákladní automobilky značky Dodge se výrazně osvědčily za první světové války. Bratři pohádkově zbohatli a dávali najevo zálibu v přepychu, ale k zaměstnancům se chovali nezvykle slušně. Nikdy nezapomněli, že sami pocházeli z prostého prostředí, a že jimi příslušníci vyšších vrstev zprvu pohrdali.

Jenže nerozluční sourozenci koncem roku 1919 odjeli do New Yorku, kde se oba nakazili španělskou chřipkou a v průběhu roku 1920 zemřeli. Problém podniku spočíval v tom, že každý ze zakladatelů byl nahraditelný - ale jen tím druhým.

A tak se automobilka, jež měla našlápnuto k tomu, aby se stala americkou jedničkou, začala propadat. V roce 1928 značku Dodge převzal koncern Chrysler, čímž se definitivně zformovala americká "velká trojka", kterou tvořily skupiny General Motors, Ford a Chrysler.

Osud firmy Dodge tak dodnes dokládá, že cestovat a navštěvovat hromadné akce není v době epidemie prozíravé, a že ani sebevětší bohatství nikoho před smrtí neochrání.

 

Právě se děje

Další zprávy