Závod s nepřekonatelným rekordem. Před 115 lety vyjela auta z New Yorku do Paříže

Dan Poláček Jan Matoušek Dan Poláček, Jan Matoušek
12. 2. 2023 6:32
12. února dopoledne vyrazila z New Yorku šestice automobilů na dost možná nejtěžší závod v historii. Po neexistujících cestách a v těžkých povětrnostních podmínkách se vydala napříč USA nebo Ruskem až do Paříže. Ne všichni se dostali do cíle, a ti, kteří ano, museli překonat řadu nástrah. Připomeňte si závod s jedním pravděpodobně nepřekonatelným rekordem.
Vozidla na startovní čáře závodu New York - Paříž. Times Square, New York, USA, rok 1908
Vozidla na startovní čáře závodu New York - Paříž. Times Square, New York, USA, rok 1908 | Foto: Aktuálně.cz / Library of Congress / Public domain

Také se v závodě, který sice měl odstartovat starosta New Yorku, ale protože se opozdil, udělal to v v 11:15 obchodník Colgate Hoyt, objevilo jen šest automobilů s celkem 17 muži na svých "palubách". Byli to řidiči, mechanici, ale také novináři. Však závod z New Yorku do Paříže sponzorovaly francouzský deník Le Matin a americký The New York Times. Mezi lidmi byl o start závodu obrovský zájem, třeba americký Smithsonian Magazine ve svém devět let starém rozsáhlém textu o závodě píše, že jich přišlo na čtvrt milionu. Mnozí přitom auta vůbec neviděli.

 

Právě se děje

Další zprávy