Závod s nepřekonatelným rekordem. Před 115 lety vyjela auta z New Yorku do Paříže

Dan Poláček Jan Matoušek Dan Poláček, Jan Matoušek
12. 2. 2023 6:32
12. února dopoledne vyrazila z New Yorku šestice automobilů na dost možná nejtěžší závod v historii. Po neexistujících cestách a v těžkých povětrnostních podmínkách se vydala napříč USA nebo Ruskem až do Paříže. Ne všichni se dostali do cíle, a ti, kteří ano, museli překonat řadu nástrah. Připomeňte si závod s jedním pravděpodobně nepřekonatelným rekordem.

3, 2, 1... Start!

Když se 12. února 1908 na newyorském Times Square seřadilo šest automobilů z různých zemí, aby odstartovalo do závodu vedoucího z New Yorku do Paříže, nebyl to úplně první automobilový závod. Už o rok dříve uspořádal francouzský list Le Matin závod z Pekingu do Paříže, a vůbec poprvé nejspíše auta závodila už v roce 1893 z Paříže do Rouen.

Jenomže právě před 115 lety se poprvé vydaly automobily na závod z Ameriky až do Evropy. Dnes to možná nezní tak divoce, ale tehdy na celé řadě míst nebyly zpevněné cesty, některé kouty světa ještě nebyly ani probádané. Navíc se jelo v autech v době, kdy ještě zdaleka převažovaly kočáry tažené koňmi.

 

Právě se děje

Další zprávy