Prahou projel konvoj aut na CNG

Tomáš Rybecký
17. 9. 2012 9:04
Prahou na cestě dlouhé sedm tisíc kilometrů projelo patnáct aut s pohonem na zemní plyn
Foto: Aktuálně.cz

Trasa iniciativy Blue Corridor Rally 2012 vede z Moskvy přes Prahu a Brusel do Berlína. Modrá iniciativa chce ukázat možnosti využití zemního plynu. Navzdory dostupné technice, zásobování plynem, dostatku vozů na CNG i státní podpoře ale stále chybí dostatečná osvěta veřejnosti, aby tato technologie doznala většího rozšíření.

U Národního technického muzea v Praze bylo předvedeno 20 vozidel od osobních automobilů až po autobusy a nákladní automobily Iveco. Pozornost přilákala především mobilní plnicí jednotka LNG s ukázkou doplňování zkapalněného zemního plynu do autobusu Solbus Solcity. Stanice LNG mají při stejném objemu plynu nižší spotřebu energie než čerpadla CNG.

Za poslední rok na světě vzrostl počet prodaných vozidel na CNG o 2 miliony, tedy na 16 402 102 CNG vozidel. Pro ně je v provozu 20 950 veřejných čerpacích stanic. V ČR v současné době funguje 41 veřejně přístupných čerpacích stanic a celkem je provozováno 50 čerpacích stanic na CNG.

Dopravní podnik Hlavního města Prahy používání ekologických dopravních prostředků odmítá, ale Pražské služby provozují již 49 vozidel s CNG pohonem. První z nich se v Praze objevila v roce 2008 a dokonce první čisticí vozidlo na světě s pohonem na CNG jezdilo právě v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy