Praga se začala angažovat ve výrobě závodních motokár

Radek Pecák Radek Pecák
29. 3. 2011 15:22
Motokáry nesou jména prvorepublikových automobilů značky
Foto: Radek Pecák

Praha - Po výrobě osobních aut, náklaďáků i motorek se pod značkou Praga začínají  letos vyrábět motokáry.

Šéf společnosti Praga Export Petr Ptáček totiž  majetkově vstoupil do italské firmy Intrepid vyrábějící motokáry a stroje pod hlavičkou Intrepid Praga nyní budou startovat v českém, evropském, ale i světovém šampionátu v hlavních kategoriích KZ1, KZ2 nebo KF3. Zatím se jedná pouze o jiný design úspěšné firmy Itrepid, pro příští rok však připravuje Praga vlastní model.

Čtyři vyráběné typy motokár nyní nesou jména úspěšných prvorepublikových modelů značky aut Baby, Picollo, Grand a Golden.

S motokárami Praga se budou domácích i zahraničních závodů účastnit dva tuzemské týmy, firma však prodává motokáry i v Německu, Polsku, na Slovensku a v dalších zemích.

V loňském roce Itrepid prodal  zhruba 3300 šasi pro motokáry, letos by jich i s těmi, které budou opatřeny logy Praga, chtěli vyrobit a prodat asi 5000. Celkem se za rok po celém světě prodá zhruba 80 000 motokár.

Praga chystá i závodní auto

Stroje se budou vyrábět společně s těmi Intrepid v Itálii, v Pragovce by se v budoucnosti měla dělat část komponentů. Společných plánů mají obě značky hodně. "Chceme jít do nejvyšších pater motorsportu. Už nyní spolupracujeme s formulí Abarth i s některými týmy ve formuli 1," uvedl italský majitel firmy Intrepid Mirco Sguerzoni na tiskové konferenci v Praze.

Ptáček dodal, že výroba motokár má pomoci  dostat opět Pragovku na výsluní. Po letech navíc připravuje automobil Praga vlastní konstrukce.

Zřejmě by se mělo jednat o závodní speciál určený pro mladé jezdce závodící na okruzích. 

 

Právě se děje

Další zprávy