Pozor na přebíhající zvířata. Riziko začíná na 50 km/h

Tomáš Rybecký
16. 10. 2013 14:50
Na podzim opět přibývá střetů aut se zvěří.
Foto: Volvo

V podzimních měsících se zvyšuje riziko srážky vozu s vysokou zvěří. Pojišťovny každoročně evidují tisícovky takovýchto případů. Nejvyšší riziko kolize je v ranních a večerních hodinách, kdy zvěř vyráží za potravou a řidičům navíc situaci komplikuje snížená viditelnost.

Nejlepším způsobem prevence tak je snížená rychlost a zvýšená pozornost v označených úsecích i na silnicích poblíž lesů a polí. V případech, kdy skutečně zpozorujete přecházející zvíře, zbystřete pozornost ještě více, protože například srnci, jeleni nebo divočáci chodí většinou ve skupinách. Důležité také je nezmást zvíře prudkými pohyby a spíše než blikající světla použít klakson.

Nebezpečnost srážky pro posádku se odvíjí od velikosti zvířete i od rychlosti nárazu. Zvláště větší zvěř může pro řidiče znamenat velké riziko.

Ani jeleni nebo srnci však většinou neohrozí posádku při rychlostech do 50 km/h. Při rychlosti kolem 80 km/h však je evidováno velké množství případů, kdy zvířata přeletí přes kapotu a prorazí čelní sklo vozu.

Nejvážnější následky mají nehody způsobené snahou řidiče vyhnout se zvířeti, vozidlo sjede ze silnice a narazí do stromu nebo se převrátí.

V loňském roce evidovala Česká pojišťovna 4200 případů sražené zvěře, pojišťovna Allianz pak 476. Skutečná čísla však jsou mnohem vyšší, protože většina řidičů kolizi nenahlásí. Připravují se tak o možnost náhrady škody z pojištění. Nejlepším postupem je odstavit vůz a přivolat policii, což je zákonnou povinností, případně i asistenční službu pojišťovny.

 

Právě se děje

Další zprávy