Slovenská dálniční známka skoro dvakrát dražší? Pozor na zprostředkovatele

Eva Srpová Eva Srpová
8. 9. 2021 12:02
U jiného než oficiálního prodejce dálničních známek na Slovensku se může nákup kuponu prodražit. Zatímco přes oficiální stránky zaplatíte za 10denní známku v přepočtu 254 korun, u zprostředkovatele to je 450 Kč. Postup není nelegální, ale neznalý spotřebitel může snadno a zcela zbytečně zaplatit navíc.
Foto: Rasica / Shutterstock.com

Po zadání do Googlu "dálniční známka Slovensko" se jako první výsledek ve vyhledávání objeví stránka sk-vignette.com. Pokud si motoristé kupují elektronickou známku narychlo až cestou do země, možná snadno přehlédnou noticku, že jde o reklamou upřednostněnou vyhledávací pozici. 

Nejde přitom o oficiálního provozovatele internetového portálu eznamka.sk od společnosti SkyToll, kde si elektronickou známku můžete pořídit za pevně stanovené ceny, tedy 10denní za 10 eur (cca 254 Kč), 30denní za 14 eur (356 Kč) a roční, anebo 365denní, za 50 eur (1270 Kč). 

Naproti tomu u sk-vignette.com za kupony zaplatíte 450 Kč (10denní), 575 Kč (30denní) a 1722 Kč (roční), tedy v případě známky s nejkratší platností je cena téměř dvakrát vyšší (o 196 Kč), u 30denní zaplatíte o 221 korun více a u roční se přeplácí o 452 Kč.

Provozovatel stránky sk-vignette.com uvádí, že je nezávislým poskytovatelem služeb. Operuje ze zahraničí, i proto je možné poslat na zákaznický servis dotaz nebo stížnost jedině v angličtině nebo němčině. 

Jeho podnikání není protiprávní. Kdo si ale nezkontroluje cenový rozdíl a bez rozmyslu při vyhledávání, kde si slovenskou dálniční známku pořídit, přejde na tyto stránky, zbytečně zaplatí navíc. Stránka ani jednoznačně neuvádí státem stanovenou pevnou cenu známky a výši svého poplatku zvlášť, fakt, že v částce je zahrnutý i servisní poplatek, informuje věta malým písmem pod tabulkou cen (viz printscreen ze stránky sk-vignette.com).

Foto: Eva Srpová

"Domníváme se, že zmiňovaná stránka prodává dálniční známky, a to jak ty slovenské, tak i maďarské, ze zahraničí. V takovém případě se provozovatel stránky neřídí slovenskými právními předpisy, ale předpisy země, ve které podniká. Takový zprostředkovatel stejně nakupuje známky přes oficiální stránku eznamka.sk, technicky to jinak ani není možné," vysvětluje Anton Bódis, tiskový mluvčí společnosti SkyToll, která provozuje on-line nákup dálničních známek na Slovensku a také výběr mýta.

"Společnost SkyToll s ním (provozovatelem stránky sk-vignette.com) nijak nespolupracuje a nemá s ním nic společného. Cenu dálničních známek hradí jako kterýkoli běžný zákazník Národní dálniční společnosti v plné výši a následně je prodává dražší. Žádná škoda nevzniká, stejně jako tím nezpůsobuje škodu ani společnosti SkyToll," dodává Anton Bódis.

Je tedy spíše etickou otázkou, čím je tato zpoplatněná služba ulehčující, protože stejné informace musíte vyplnit jak na stránkách sk-vignette.com, tak na oficiálním portálu eznamka.sk.

Je tedy na zákazníkovi, kde a za kolik si známku pořídí. "Zkrátka buď využije oficiální stránku eznamka.sk, nebo stránku třetí strany, kde za stejnou dálniční známku zaplatí vyšší částku," dodává Bódis. 

Situace v Česku
V Česku systém nákupu elektronických dálničních kupónů provozuje státem pověřená společnost Cendis. Ceny jsou pevně stanovené (10denní 310 Kč, 30 denní 440 korun a roční nebo 365denní 1500 Kč) a lze je koupit na stránce edalnice.cz. Překupníci za zákona nesmějí známky prodávat dráž. S prodejem známek za vyšší cenu se ale Cendis také setkal.

"Takzvané šedé nákupy se dějí i v Česku. Například různé směnárny, a to zejména v příhraničních oblastech, nabízejí službu, kdy motoristovi elektronickou dálniční známku na internetu koupí a účtují si manipulační poplatek. Není to nelegální, spíš neetické, musí ale jednoznačně uvést cenu za kupón a výši tohoto poplatku," uvádí Martin Opatrný, tiskový mluvčí společnosti Cendis.

"Už jsme ale zaznamenali aktivitu dvou zahraničních serverů, konkrétně s doménou v Nizozemsku a Německu, které nabízely dálniční kupóny za vyšší než stanovenou cenu, aniž by uvedly, že si účtují poplatek za zprostředkování. Dokonce prodávaly i dálniční známku pro motocykly, která v Česku vůbec neexistuje. Kontaktovali jsme je a svou činnost pozastavili," dodává Opatrný. 

Konkrétně podle zjištění Cendisu prodávali 10denní známku za v přepočtu 507 Kč, 30denní za 634 korun (v obou případech tedy dražší o 200 Kč) a roční za 1650 Kč (dražší o 150 korun).

Tito překupníci se soustředí zejména na cizince mířící do Česka, kteří si nezjistili, že kupón mohou za pevně stanovenou cenu pořídit sami na stránce edalnice.cz, v kioscích u státních hraničních přechodů, na pobočkách České pošty či čerpacích stanicích EuroOil. Zprostředkovateli by museli poskytnout stejné údaje, a tak není tato služba ani nijak ulehčující.

"Se zahraničními autokluby se snažíme komunikovat, stránky provozujeme také vedle angličtiny a němčiny také v polštině, maďarštině i ruštině, abychom byli k cizincům mířícím do Česka maximálně vstřícní," dodává Opatrný.

 

Právě se děje

Další zprávy