Pozor na dvě nebezpečné autosedačky pro nejmenší, v nezávislých testech propadly

Eva Srpová Eva Srpová
4. 4. 2019 16:08
Nezávislý magazín dTest ve spolupráci s německým autoklubem ADAC zveřejnil výsledky nezávislého testu dvou dětských autosedaček pro nejmenší miminka. Příčinou je fakt, že v testu zcela propadly a magazín varuje před jejich pořízením. Děti by se v nich mohly vážně zranit.
Figurína dítěte se vymrštila ze sedačky, v reálném světě by dítě utrpělo vážná zranění.
Figurína dítěte se vymrštila ze sedačky, v reálném světě by dítě utrpělo vážná zranění. | Foto: dTest/ADAC

"V průběhu nejnovějšího testování dětských autosedaček jsme při nárazových zkouškách odhalili dva nebezpečné modely. I když kompletní výsledky testu teprve zpracováváme, v zájmu záchrany dětských životů a zdraví varujeme spotřebitele před koupí nebezpečných autosedaček už nyní," zní v tiskové zprávě magazínu dTest.

Kompletní seznam testů dětských autosedaček totiž vyjde až ve druhé polovině května. Jenže výsledky dvou sedaček pro nejmenší děti byly tak špatné, že je magazín zveřejnil dříve, aby se jejich nákupu spotřebitelé vyhnuli.

Jde o sedačky Babystyle Oyster Carapace Infant se základnou Duofix a Chicco Oasys i-Size Bebecare (se základnou i-Size), které zcela propadly v testu čelního nárazu. Oba modely podléhají normě i-Size a jsou určeny pro děti do výšky 78 cm u sedačky Chicco a 83 centimetrů v případě autosedačky Babystyle. V autě se instalují proti směru jízdy.

V době, kdy test probíhal, autosedačka značky Chicco nebyla oficiálně v prodejní síti v Česku, ale dTest varuje, že se může do ČR dostat formou šedého dovozu.

Jak testy probíhaly, se můžete podívat na videa níže. Dokazují, že kdyby v autosedačce neseděla figurína, ale živé dítě, nevyhnulo by se při nárazu vážným zraněním.

"BabystyleOyster Carapace Infant se v průběhu čelní nárazové zkoušky zcela uvolnila ze základny a společně s figurínou představující batole byla vržena značnou rychlostí směrem kupředu. Obdobná situace by v reálu mohla vést k velice vážnému zranění dítěte. Příčinou selhání bylo zlomení plastových držáků fixujících kovové tyče, pomocí nichž se upevňuje sedačka k základně," uvádí tisková zpráva dTestu.

Crashtest: Babystyle Oyster Carapace Infant | Video: Časopis dTest

Také sedačka Chicco Oasys i-Size Bebecare při čelním nárazu propadla, i když z jiné příčiny. "V okamžiku nárazu došlo k vytržení popruhu s přezkou pro zajištění bezpečnostních pásů autosedačky. V důsledku toho nebyla figurína v zádržném systému nijak upoutána. I v tomto případě by tak dítě bylo vystaveno výraznému riziku vážného zranění," vysvětluje se ve zprávě k výsledkům testu.  

Crashtest: Chicco Oasys i-Size Bebecare | Video: Časopis dTest
 

Právě se děje

Další zprávy