Pozor na dálnice u Prahy, hrozí dlouhé kolony. Víme, kudy je při cestě na víkend objet

Jan Markovič Jan Markovič
21. 6. 2018 11:35
Opravy dálnic na samém kraji Prahy znamenají zdržení takřka každý den. Jakmile zhoustne doprava, hrozí i více než hodinové kolony. Problém je na dálnicích D1 a D5, kde se opravuje povrch v obou směrech. Víme, kudy problémové úseky objet.
Kromě velkých oprav u Prahy můžou řidičům způsobit menší potíže ještě další rekonstrukce silnic na hlavních tazích.
Kromě velkých oprav u Prahy můžou řidičům způsobit menší potíže ještě další rekonstrukce silnic na hlavních tazích. | Foto: iStock

Pokud vyrážíte z Prahy, mohla by se cesta na víkend pořádně protáhnout. Aktuálně se totiž hned za Prahou opravují tři dálnice, u dvou z nich hrozí opravdu dlouhé kolony. Největším problémem je oprava vozovky na dálnici D1 u Říčan, kde se mezi 12. a 16. kilometrem rekonstruují oba směry. Při běžném provozu se například směrem z Prahy tvoří kolona kousek před nájezdem na Pražský okruh, ale při hustší dopravě se může protáhnout nejen její délka, ale i čekání.

Kolonu lze ale objet. Pokud jedete z Prahy, zkuste sjet už na Velké Popovice a po malých silnicích se podle cíle cesty vydat buď na jih přes Kamenici a Nespeky dál na Benešov, nebo naopak na východ přes Strančice a Mnichovice až na Ostředek. Cesta je poněkud klikatější a složitější na navigaci, proto ji využívá spíš menší počet řidičů a kolony by tu tak hrozit nemusely.

Špatná bude situace také na dálnici D5 směrem na Plzeň. Hned za Prahou je dlouhý úsek opravované vozovky, pravý pruh obvykle blokují pomalu jedoucí kamiony. Pokud nechcete tolik čekat, nezbývá než zvolit cestu po "staré" silnici, tedy přes Chrášťany a Rudnou až do Loděnice. Tuhle cestu ale zná hodně lidí, a pomalá doprava tak hrozí i na objížďce. Pozor také na přilehlou rekonstrukci na Pražském okruhu, která celou situaci ještě komplikuje.

Zdržení při výjezdu z Prahy se dá očekávat také na dálnici D8 směrem na Ústí nad Labem. Zúžení vozovky způsobuje, že auta sjíždějící exitem na Zdiby blokují pravý pruh a v důsledku toho vzniká kolona, která se může protáhnout až k čerpací stanici OMV v pražských Ďáblicích. Jedinou možností je opět vzít "starou" silnici a jet až na nájezd u Úžic. Časově si ale řidiči zřejmě moc nepolepší, protože by museli jet přes Kobylisy a Dolní Chabry, kde na ně čeká řada semaforů a hustá doprava. Proto je možná lepší kolonu přečkat.

Kromě těchto oprav můžou řidičům způsobit menší potíže ještě další rekonstrukce silnic na hlavních tazích. Problémy mohou být u opravy mostu na D2 v Brně, která vystřídala předešlou opravu mostu na D1. D1 se opravuje i u Hořic, Jihlavy a Velkého Meziříčí. Do konce června se opravuje také most na dálnici D3 u obce Rzavá. Aktuálně se také opravuje povrch D5 u Plzně.

 

Právě se děje

Další zprávy