Proč se u nákupních center před Vánoci často bourá? Řidiči nectí základní pravidlo

Eva Srpová Eva Srpová
30. 11. 2021 15:37
Najít místo na parkovišti u obchodních center bývá před Vánoci složité. Ještě větším rizikem jsou nehody, kterých je v době adventu víc než jindy. Problém mohou způsobovat i méně zkušení řidiči, kteří se sem vydali nakupovat dárky, lidé jsou také více nervózní a nepozorní.
Foto: Shutterstock

S blížícími se vánočními svátky se z okolí obchodních domů stává peklo. Kolony se tvoří už na vjezdech a před výjezdy z parkovišť či podzemních i nadzemních garáží a najít místo pro auto se podobá hře "samá voda".

Nákupní šílenství proto může být rizikem z hlediska vzniku dopravních nehod na parkovištích obchodních center. "Nákupní centra, jejich parkoviště a komunikace v bezprostředním okolí se během adventu musí každoročně vypořádat s obrovskou intenzitou provozu, na kterou často nejsou svou infrastrukturou úplně připraveny," uvádí Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která provozuje interaktivní mapu Portál nehod.

Přehled zveřejněný na stránce porovnává nehodovost u největších obchodních center v Česku. Nejvíce se bourá v pražském komplexu OC Westfield Chodov. "Je prostě největší v České republice, není problém se v něm ztratit pěšky i autem, a není proto divu, že za poslední dva roky se zde stalo celkem 106 dopravních nehod s celkovou výší škody 4,73 milionu korun," říká Chalas.

Druhým obchodním centrem je co do počtu nehod brněnská Olympia s třinácti nehodami a celkovou škodou 561 tisíc korun. Dalšími obchodními centry, kde se nejčastěji bourá, je kolínské Futurum (deset nehod, celková škoda 214 100 Kč), Olympia v Teplicích (deset nehod, celková škoda 187 000 Kč) a Fórum Nová Karolina v Ostravě (rovněž deset nehod, celková škoda 176 000 korun).

Pravidlo pravé ruky je pro mnoho řidičů věčný problém
Příčiny nehod jsou obdobné jako v běžném provozu mimo parkoviště. Lidé nejčastěji nedají přednost zprava. Řidiči pravidlo nedodržují a mají pocit, že přednost mají ti, kdo jedou rovně nebo uličkou směřující ven či dovnitř, a zapomenou, že přednost v jízdě se i zde určuje stejně jako na ostatních komunikacích.

Řidiči v garážích velmi často také nerespektují jednosměrky, zkracují si cestu a vezmou to nejkratší uličkou. V garážích je potřeba udržet si větší opatrnost a pozornost, protože se tu vyskytují chodci s nákupními košíky a mnoho aut, prostor je stísněný a někdy brání ve výhledu velká vozidla či špatně parkující auta. Řada parkovišť v nákupních centrech přitom čelí dlouhodobému problému s příliš úzkými parkovacími místy, kam se auta sotva vejdou.

Vše zhoršuje i fakt, že řidiči jsou často s blížícími se vánočními svátky nervózní a někdy i agresivní a do nákupních komplexů zamíří v období adventu i méně zkušení řidiči. I když k nehodám dochází v nižší rychlosti a odnesou to často jen "plechy", výše škody je u novějších aut čím dál vyšší.  

"Zatímco v roce 2010 dosahovala průměrná výše škody na majetku v povinném ručení 26 120 Kč, s odstupem deseti let se vyšplhala na téměř dvojnásobek, konkrétně na 50 915 Kč," upozorňuje Petr Jedlička, hlavní analytik České kanceláře pojistitelů, která se na provozu Portálu nehod podílí.

Jak se tedy vyvarovat riziku a neřešit před Vánoci ještě nabourané auto? Hlavně nespěchat a neztratit na silnici i při parkování v nákupních garážích pozornost. Pokusit se pořídit dárky i vše potřebné s předstihem a v klidu, a pokud už musíte do velkých obchodních center, vyhnout se špičce. 

 

Právě se děje

Další zprávy