Povinné reflexní prvky pro chodce? Od ledna se to asi nestihne, říká Ťok

Radek Pecák Radek Pecák
23. 10. 2015 15:20
Novela začne být účinná zřejmě až na jaře, říká ministr dopravy Dan Ťok při zahájení kampaně ke zvýšení bezpečnosti chodců. Reflexní pásky bude rozdávat i policie. Ta slibuje, že i po zavedení nové povinnosti bude lidem spíše domlouvat než je pokutovat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Policie ČR

Praha – Chodci zřejmě nebudou mít povinnost nosit na silnicích za snížené viditelnosti reflexní prvky už od ledna 2016, jak navrhovalo ministerstvo dopravy. „Mohla by začít platit zhruba na jaře,“ očekává ministr Dan Ťok (ANO). Novela zákona o provozu na silničních komunikacích, která tuto novinku obsahuje, totiž čeká na třetí čtení ve sněmovně, poté se jí ještě bude zabývat Senát a musí ji podepsat prezident.

Konkrétní čísla

Testy prokázaly, že nejhůře je vidět v noci člověk, který má oblečení v modré či černé barvě. Lze ho zahlédnout na pouhých 18 metrů.

Žluté oblečení lze vidět na vzdálenost na 37 metrů.

Bíle oděného chodce může řidič spatřit na 55 metrů.

Člověk, který má na sobě reflexní pásku, je vidět až do vzdálenosti 200 metrů.

Zdroj: Radek Pecák

Ministerstvo, respektive jeho organizace BESIP, dnes zahájila kampaň s cílem zvýšit bezpečnost chodců na silnicích za tmy a snížené viditelnosti. Součástí jsou televizní klipy s hercem Zdeňkem Svěrákem, v nichž se na chodce působí, aby používali reflexní prvky.

"Do závěru příštího roku jich rozdáme ve školách a na dalších místech půl milionu," uvedl šéf BESIPu Martin Farář. Na kampaň je vyčleněno přibližně třicet milionů korun z fondu zábrany škod.

Zhruba stovka úmrtí na českých silnicích podle ministerstva připadá na chodce a cyklisty, kteří nebyli vidět.

"Minulý týden jsme v noci za mírného deště se skupinkou chodců procházeli po krajnici hodně frekventované silnice u Běchovic. Když jsme nejprve šli bez reflexních pásek, museli jsme občas i uskočit ze silnice, jinak by vážně hrozil střet s protijedoucím vozidlem. Když jsme si pak nasadili pásky, najednou řidiči začali dávat znamení o změně směru a stačili i přibrzdit. To kvůli tomu, že o nás věděli podstatně dříve," říká Farář.

Reflexní pásky bude rozdávat i policie. "Novela nám sice umožní pokutovat chodce bez reflexních prvků pokutovat, ale spíše budeme pro, aby policisté chodcům domlouvali. V praxi by to mohlo vypadat tak, že policejní hlídka, která na silnici mimo obec v noci spatří člověka bez reflexního prvku, u něho zastaví, domluví mu a věnuje mu jednu pásku," slibuje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

---------------

Výhodné životní pojištění? Porovnejte si nabídky online!

 

Právě se děje

Další zprávy