Kladli jsme umělé inteligenci otázky o autech a nestačili se divit. Je ChatGPT autař?

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 3. 2023 6:02
Fenoménem posledních týdnů se v rámci komunikace stala umělá inteligence ChatGPT společnosti OpenAI, kterou spoluzaložil Elon Musk. Můžete s ní komunikovat, kromě jiného, česky i anglicky a rozebírat nejrůznější témata. Redakce Aktuálně.cz zkusila umělé inteligenci položit několik otázek ze světa aut s cílem zjistit, jestli je alespoň trochu "autař".
Foto: Výrobci

První auto

Konverzaci s umělou inteligencí jsme začali poměrně banální otázkou: Kdo a kdy vymyslel první automobil?

ChatGPT v relativně dlouhé odpovědi nezaváhal: "První automobil byl vynalezen několika lidmi nezávisle na sobě a v různých zemích v
průběhu 19. století. (…) V roce 1885 postavil Karl Benz první praktický automobil poháněný spalovacím motorem a to je často považováno za zrod moderního automobilu." Dodejme, že patentovat si Benz nechal první auto koncem ledna 1886.

"Nicolas-Joseph Cugnot vyvinul v roce 1769 první parní vozidlo, což je často označováno jako první automobil na světě, ale tento návrh nebyl praktický a byl používán pouze pro experimentální účely," dodává umělá inteligence. Zde je na pravou míru nutné uvést, že Cugnot v roce 1769 postavil model parní tříkolky, v následujících letech vznikly i dva funkční prototypy, tuto fázi ale parní vozidlo nikdy nepřekročilo.

 

Právě se děje

Další zprávy