Poučení z unikátního rekordu

Tomáš Rybecký
27. 8. 2012 0:30
Mitsubishi ASX ujelo 1 857 km na jednu nádrž
Foto: Aktuálně.cz

Švýcarský řidič Felix Egolf za volantem Mitsubishi ASX ujel trasu z Härkingenu ve Švýcarsku do Vídně a zpět dlouhou 1 857 km na jednu nádrž. Průměrná spotřeba jeho SUV tedy byla pouze 3,67 l / 100 km.

Lidem, kteří se snaží ekonomickou jízdou ušetřit co nejvíce paliva, se říká "hypermilers". Jedním z nich je i švýcarský kapitán Airbusu 330/340 a řidič Felix Egolf. Ve Švýcarsku v této netradiční disciplíně patří mezi nejzdatnější.

Felix Egolf měl od Mitsubishi Švýcarsko jasné zadání: maximálně snížit standardní spotřebu paliva (4,8 l / 100 km) za normálních jízdních podmínek a vytvořit tak nový dálkový rekord. Toho musel dosáhnout na trase dlouhé minimálně 1 600 km. V crossoveru Mitsubishi ASX 1,8 l DI-D MIVEC 2WD 6MT s výkonem 117 k se mu to podařilo, když dosáhl dokonce o více než 250 km lepšího výkonu než byl požadavek.

Jak na to?

Jeho doporučení ostatním řidičům pro dosažení co nejnižší spotřeby je: nespěchejte, využívejte potenciál vznětového motoru při vysokém točivém momentu a včasným řazením převodových stupňů na základě indikátoru na palubním počítači. Také dodržujte dostatečnou vzdálenost mezi sebou a vozidlem před vámi, sundejte nohu z plynu v tom správném okamžiku, nevytáčejte motor do vysokých otáček, na svou cestu si naplánujte dostatek času, abyste nebyli pod tlakem a využívejte moderní technologie jako je Stop&Go.

 

Právě se děje

Další zprávy