Potvrzeno: Šéf Nissanu-Renaultu Carlos Ghosn podváděl, automobilka ho propustí

Eva Srpová ČTK Eva Srpová, ČTK
19. 11. 2018 13:15
Generální šéf aliance Nissan-Renault-Mitsubishi byl obviněn z finančních podvodů. Vedení automobilky Nissan oznámilo, že ho za tyto vážné činy propustí.
Foto: Nissan

Jako první s informací na podezření z krácení daní přišel japonský deník Asahi. Ghosn je podle japonského deníku Asahi podezřelý z manipulací při vyplňování daňového přiznání. Údajně neuvedl pravdivé údaje o vlastní finanční odměně. Bližší informace jsme publikovali zde.

Byl už vyslýchán prokurátory a podezření se potvrdilo. S policií údajně spolupracuje, uvedla to agentura Reuters. Ghosn okrádal firmu už několik let, dnešní obvinění je výsledkem několikaměsíčního vyšetřování japonské policie. Nissan dnes oznámil, že propustí jak Carlose Ghosna, tak i zástupce ředitele Grega Kellyho.

Automobilka upozornila, že Ghosn se kromě podhodnocování svých příjmů dopustil i řady dalších významných pochybení, včetně "osobního využívání firemního majetku". "Nissan se hluboce omlouvá, že způsobil svým akcionářům takové starosti," uvedla firma. Dodala, že plně spolupracuje s vyšetřovateli.

Renault v současnosti vlastní v Nissanu podíl přes 43 procent, zatímco Nissan má v Renaultu téměř 15procentní podíl. Nissan je navíc největším akcionářem automobilky Mitsubishi. Ghosn je rovněž předsedou správní rady Mitsubishi a šéfem celé aliance Renault-Nissan-Mitsubishi.

Ghosn patří mezi největší postavy světového automobilového průmyslu posledních dvou desetiletí. "Reakce akcií ukazuje, jak klíčovou osobou je," upozornil podle agentury Reuters analytik Raghav Gupta-Chaudhary ze společnosti Citibank.

Ghosn se narodil v Brazílii, má však libanonské předky a francouzské občanství. Kariéru zahájil ve francouzském výrobci pneumatik Michelin, odkud přešel do Renaultu. V Nissanu začal působit v roce 1999, když Renault v japonské automobilce koupil kontrolní podíl. Ghosn se následně stal generálním ředitelem i předsedou správní rady Nissanu, ředitelský post však loni opustil.

"Carlos Ghosn je v automobilovém odvětví impozantní postavou. Je oceňován, že dosáhl obratu v hospodaření Renaultu i Nissanu," uvedl dopisovatel BBC Theo Leggett. "Otázkou je, co bude teď. Ghosn se již začal zbavovat některých svých funkcí. Loni odstoupil z postu generálního ředitele Nissanu a nedávno se vzdal i některých pravomocí v Renaultu. Očekávalo se ale, že ještě několik let zůstane generálním ředitelem Renaultu a bude dál zodpovědný za alianci," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy