Potvrzeno: Daimler se dohodl s Geely. Smart se bude vyrábět v Číně

ČTK ČTK
28. 3. 2019 17:33
Německý automobilový koncern Daimler se dohodl s čínskou automobilkou Geely na založení společného podniku, který bude mít na starosti další rozvoj jeho značky malých vozů Smart. Oznámila to dnes firma.
Současné provedení dvoumístného smart fortwo.
Současné provedení dvoumístného smart fortwo. | Foto: Daimler

Podle dohody bude nová generace automobilů smart s elektrickým pohonem vyráběna v čínské továrně. Globální prodej těchto vozů by měl začít v roce 2022. "Společně (s Geely) budeme navrhovat, vyvíjet a v Číně pro světový trh vyrábět příští generaci elektrických vozů smart," uvedl šéf Daimleru Dieter Zetsche.

Do příchodu nové generace v roce 2022 bude Daimler pokračovat ve výrobě současné generace vozů smart v továrně ve francouzském Hambachu a ve slovinském závodě. V Hambachu bude Daimler v budoucnosti vyrábět malé elektromobily značky Mercedes-Benz. "Tím budou v tomto závodě dalšími investicemi zajištěna pracovní místa," upozornil Zetsche.

Společnost Geely v loňském roce koupila v Daimleru téměř desetiprocentní podíl a stala se jeho největším akcionářem. V říjnu pak firmy založily v Číně společný podnik na zprostředkování jízd luxusními vozy.

 

Právě se děje

Další zprávy