Poslední letošní novinka Mercedesu odhalena: A je to SL

Radek Pecák Radek Pecák
16. 12. 2011 4:33
Karosérie sportovního vozu je vyrobena z hliníku
Foto: MB

Vánoční dárek pro vášnivé řidiče si jako poslední novinku v roce, kdy oslavuje 125 let, přichystala automobilka Mercedes-Benz. Po deseti letech nahrazuje sportovní model SL novou generací.

Zatím zveřejnila pouze fotografie a některé technické údaje, oficiální premiéra se odehraje až na počátku ledna v americkém Detroitu.

Cena již však známa je a tudíž si auto, které v osmiválcové verzi stojí zhruba tří miliony korun, můžete objednat.     

Foto: MB

Aby bylo auto lehčí než předchůdce, je použita hliníková karosérie. Ta má hmotnost jen 254 kilogramů a oproti klasické ocelové se ušetřilo 110 kg. Z oceli ( a to vysokopevnostní) je pouze rám čelního skla.

Hořčík na několika místech

Na zádi pak byl dokonce použit hořčík, který je ještě lehčí než hliník. Díky odtučňovací proceduře použité i u dalších částí vozu, bude mít verze 350 SL celkově o 140 kg nižší pohotovostní hmotnost, na verzi 500 SL pak konstruktéři dokázali odejmout 125 kilogramů v porovnání s minulou generací. 

Osmiválcový 500 SL má zmenšený objem motoru na 4,6 litru, přesto je zde uváděn výkon 435 koní a točivý moment 700 Nm.

Foto: MB

Díky těmto parametrům zrychlí Mercedes-Benz SL 500 standardně vybavený sedmistupňovou automatickou převodovkou z 0 na 100 km/h za 4,6 s, což je o téměř o sekundu rychlejší čas než v minulém SL 500. Navíc řidič dokáže na stejný objem paliva ujet o pětinu delší vzdálenost.


Základní motorizaci bude model SL 350 s vidlicovým šestiválcem o objemu 3499 cm3 s výkonem 225 kW (306 k) a točivým momentem 370 Nm. Z 0 na 100 km/h tento model zrychlí za 5,9 sekundy. Na sto kilometrů jízdy mu má stačit jen 6,8 litru benzínu.

Senzory mění nastavení podvozku

Podstatné změny udělali tvůrci auta na podvozku. Ten má nyní nově navržené zavěšení. Vybaven bude standardně poloaktivními tlumiči a na přání bude k dispozici systém Active Body Control (ABC). Využívá senzory na podvozku a ovládá aktivní zavěšení díky hydraulickým posilovačům na přední i zadní nápravě.

Foto: MB

Přestože je lehčí, je nové SL větší. Na délku o pět centimetrů (celkem 461 centimetrů) a širší o 5,7 centimetru (celkem 188 cm).

Stejně jako u minulého SL je nad hlavou cestujících pevná skládací střecha, která má hořčíkový rám. Připlatit si bude možné za zatmívací střechu Magic Sky Control, která už měla premiéru v nové generaci SLK 

První vyrobené vozy SL budou ve speciálním provedení s již tradičním označením Edition 1. Vozy z této limitované série budou vybaveny karosářským paketem AMG, sportovním podvozkem, 19palcovými koly AMG, čalouněním kůží designo nappa s kontrastními švy, systémem Airscarf a audio systémem Harman/Kardon Logic7. 

Ceny začínají u SL 350 BlueEFFICIENCY na 93.534 Euro (asi 2 400 000,- Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy