Poškodili vám auto na parkovišti u obchoďáku? Shánějte se po videozáznamu

ČTK ČTK
30. 3. 2022 15:42
Přes 90 procent českých motoristů má zkušenost se škodou na svém zaparkovaném autě, vyplývá z údajů pojišťovny Uniqa. Srážka se zaparkovaným vozidlem je podle policejních statistik druhým nejčastějším typem nehody, loni se jich stalo 22 151, což je o tisíc více než o rok dříve. Nejčastější příčinou je špatné couvání nebo otáčení.
Foto: Shutterstock

Policie lidem v případě, že naleznou své auto poškozené, doporučuje pátrat na místě po kamerách zachycujících prostor. V případě, že majitel nalezne na parkovišti poškozené vozidlo, měl by se ihned obrátit na linku 158. "Kamerový záznam z místa je velmi důležitým prvkem, který může výrazně pomoci při hledání pachatele," uvedl tiskový mluvčí Policie ČR David Schön. Upozornil však, že je nutné reagovat neprodleně, protože záznamy se uchovávají různě dlouho, někde jen v řádu několika dnů.

Podobné nehody se stávají zpravidla na parkovištích u obchodních center. "Nehody na parkovištích jsou naším denním chlebem - nedání přednosti zprava nebo nerespektování hlavního směru, vjezdy do protisměru, poškození vozů při vyjíždění z parkovacího místa a podobně," popsal Lukáš Převrátil z dohledového centra M2C Space, skrze které společnost M2C monitoruje a dohlíží na obchodní centra a jejich parkoviště.

Centra postupně navyšují počet kamer doplněné chytrými softwary monitorujících veřejný prostor, což následně umožňuje identifikovat viníka nehody. "Nejde totiž jen o systém, který by tupě zaznamenával obraz, nýbrž ho za pomocí softwarů i vyhodnocuje a obsluhu našeho dohledového centra tak může upozornit už ve chvíli, kdy k incidentu dojde. Obsluha centra potom může včas zareagovat a na místo nehody vyslat ostrahu objektu," dodal Převrátil.

S podobnou situací se přitom potkala již většina řidičů. "Započteme-li i takové malé škody jako oděrky a důlky způsobené otevřenými dveřmi vedle stojícího auta, popřípadě při couvání, jistě bude podíl motoristů alespoň 90 procent. Jde-li ale o větší škody, kdy dojde k regulérnímu promáčknutí karosérie, poškrábání laku ve větší ploše apod., i tak si myslím, že podíl bude přes 60 procent," uvedla mluvčí Eva Svobodová.

Podle expertů hraje při parkování značnou roli řidičská zkušenost, a to jak při samotném najíždění do volného parkovacího stání, tak i při jeho hledání, kdy je třeba pamatovat na dávání přednosti autům přijíždějícím zprava. "Na uzavřených parkovištích, kde není lokálně režim upraven, platí pravidlo pravé ruky, což řada motoristů opomíjí. Může se stát, že střet je tak silný, že se už rozhodně škoda neřadí k parkovacím škodám, ale regulérní dopravní nehodě," podotkla Svobodová.

 

Právě se děje

Další zprávy