V muzeu Porsche najdete českou stopu i rarity. Němci mohli vyrábět konkurenta Dacie

Závodní speciály a celá řada verzí kultovní 911 - to jsou nejčastější exponáty muzea Porsche.
Letos je to deset let, co Porsche otevřelo své muzeum v nové budově v blízkosti továrny ve čtvrti Zuffenhausen. Minout ho prakticky není možné. Nejen kvůli budově samotné, ale především kvůli skulptuře, na jejímž vrcholku jsou tři generace Porsche 911.
Úplně první auto, na které v muzeu narazíte, ale Porsche není. Jde o Egger-Lohner C.2 Phaeton z roku 1898. Ptáte-li se, proč je takový stroj ve značkovém muzeu německé automobilky, pak proto, že jde o první auto zkonstruované Ferdinandem Porschem. Jde navíc o elektromobil, byť nabití údajně zabralo jeden týden, takže se od masového užívání brzy upustilo.
Ferdinand Porsche, mimochodem rodák z Vratislavic nad Nisou, takže v muzeu je tak trochu i česká stopa, ale na elektromobily nezanevřel. Naopak v roce 1900 stál za konstrukcí elektromobilu Lohner-Porsche s motory v nábojích předních kol. Toto řešení, nikoliv celý automobil, má Porsche ve svém muzeu.
V roce 1922 se pro změnu naplno ukázala vášeň Ferdinanda Porscheho pro závodní automobily. Pro značku Austro-Daimler zkonstruoval závodní vůz ADS R Sascha (jméno je podle finančního sponzora celého projektu), který vyhrál celkem 43 závodů. Klíčem k úspěchu byl mimo jiné i optimální poměr výkonu a váhy. To si Porsche přenesl později i na jeho jméno nosící vozy.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
17. 3. 2019 7:18
Stuttgart, jízdou autem asi čtyři a půl hodiny od Prahy, není klasickou německou dovolenkovou destinací. Automobiloví nadšenci však mají toto město zapsané v seznamu potenciálních výletů hodně vysoko. Sídlí tam totiž hned dvě automobilky - Porsche a Mercedes-Benz. Vedle továren můžete navštívit i značková muzea obou značek. Redakce Aktuálně.cz se podívala pod pokličku historie Porsche, jehož muzeum skrývá nejeden raritní a zapomenutý model. Například laciný sedan pro Čínu, který by mohl konkurovat třeba Dacii Logan.
 

Právě se děje

Další zprávy